Хирургична онкология и храносмилателна система – Специалист по лапароскопия д-р Габриел

4
613
Добави коментар

Хирургичната онкология се занимава с хирургично отстраняване на тумори. През последните години учените са установили повече за болестта и има огромен напредък в третирането ѝ. На международно ниво се регистрират значителни резултати във връзка с използването на ново поколение онкологични лекарства, които блокират факторите на туморна ангиогенеза и във връзка с еволюцията на „безкръвните операции“, особено на лапароскопската хирургия.

На прилагането на лапароскопски метод в онкологията първоначално бе гледано с повишена резервираност, но напоследък, проучванията показват, че има същите резултати като при „отворената“ хирургия, но с преимуществото да намалява болката, следоперативните усложнения и времето за хоспитализация. Роботизираната хирургия печели все повече територия, тъй като тя съчетава предимствата на лапароскопската хирургия с абсолютната точност и по-голямата способност за маневриране на хирурга.

Освен от туморните заболявания обаче, храносмилателната система често е засегната и от други заболявания, които изискват хирургична намеса.