Европарламентът одобри регулацията на дроновете

1
110
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес евродепутатите одобриха договорения със Съвета проект от ноември 2017 г. за ключови общоевропейски принципи за гарантирането на безопасността на дроновете и техните пилоти. Временното споразумение беше одобрено с 558 гласа “за”, 71 “против” и 48 “въздържали се”. Новите правила трябва да бъдат одобрени и от министрите на ЕС.

Понастоящем повечето дронове попадат под различни национални законодателства, което може да възпрепятства развитието на пазара. Новата обща регулация предполага, че апаратите ще трябва да бъдат проектирани по такъв начин, че да не излагат хората на риск. Когато става дума за риска свързан с теглото на дрона или зоните на използване, ще трябва да притежават допълнителни функции, като например автоматизирано кацане в случай, че пилотът изгуби контакт с апарата, както и система за избягване на сблъсъци. 

Пилотите на  летателните апарати трябва да се запознаят с всички правила, които се прилагат към тях и да бъдат в състояние да управляват безопасно устройството, без да излагат хора или други ползватели на въздушното пространство на риск. Това означава, че би било необходимо пилотите да преминат през обучение преди да могат да управляват дроновете. 

С цел да се идентифицират пилотите на дронове по-лесно в случай на инцидент, пилотите ще трябва да бъдат регистрирани на национално ниво и техните дронове да бъдат маркирани за лесна идентификация. Това не би се прилагало за най-малките безпилотни летателни апарати. 

Европейската комисия следва да разработи по-подробни правила въз основа на ключовите общоевропейски принципи, като максимални граници на оперативно разстояни, както и кои пилоти на дронове и дронове следва да подлежат на регистрация въз основа на риска, свързан с тяхното предназначение.

Принципите също така ще определят кои пилоти ще се нуждаят от допълнителни обучения, както и кои дронове ще имат нужда от допълнителни функции за безопасност.