Легенда за най-голямата златна камбана в света

1
129
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

В края на 15-ти век по заповед на тогавашния владетел на бирманското царство Хантавади* – Дамазеди, било наредено да се извърши преброяване на поданиците. След неговото приключване се оказало, че освен да броят, служителите събирали и ценни предмети. Когато Дамазеди научил за стореното, той силно се разгневил и не пожелал събраното да влезе в царската хазна. Така той взел решение да претопи ценните предмети, от които се издигнала и Великата камбана на Дамазеди.

След завършването ѝ, тя била предоставена на пагодата* Шведагон, днешен Янгон, Мианмар (Бирма). Според легендата камбаната била от злато и сребро, а теглото ѝ приближавало внушителните 300 тона, което от своя страна я прави най-голямата правена някога камбана в света!

пагода* – будистка или индуистка постройка с религиозно-култов характер. Представлява многоетажна кула със стрехи, които често са извити по етажите.

царство Хантавади* – съществувало в периода 1287 – 1541 година.

През 1608 година страховитият португалски военачалник и наемник Фелипе де Брито взема насила от пагодата златната камбана с намерението да я претопи, а в последствие да направи оръдия за кораба си. Под ръководството на де Брито камбаната била поставена върху сал, с цел да се транспортира. Но за негов лош късмет тя се оказала твърде тежка и потъналата на мястото, където двете реки Баго и Янгон се срещат.

От този момент нататък никой повече не вижда въпросната камбана, но историята за нея продължава да живее и до днес – повече от 500 години след създаването ѝ. През последните няколко десетилетия различни международни екипи правят опити да я открият, но успехът така и не ги спохожда.

През 2010 година австралийският режисьор и изследовател Деймиън Лей провежда сонарни изследвания и посочва няколко възможни места, на които камбаната би могла да се намира. Любопитното в случая е, че всички те са извън района, в който се предполага, че камбаната е потънала. Нещо повече, Лей дори твърди, че тя все още не е открита, защото най-вероятно местоположението ѝ е било неправилно разтълкувано от малкото налични писмени сведения и легенди.

Снимки: www.ancient-origins.net

Според историка Чит Сан Уин, предвид факта, че камбаната е потънала преди толкова много време, не е изключено теченията на реките Баго и Янгон да са променили първоначалното ѝ местоположение. В историята е известен подобен случай, при който през 19-ти век малък параход потъва във водите на река Мисури, а по-късно е открит край царевично поле.

Но това, което вълнува историка е дали в действителност тази камбана съществува. Уин допълва, че от години проучва въпроса и в тази връзка е прочел много бирманска литература, но за съжаление доказателствата за съществуването на камбаната на Дамазеди са оскъдни.

Търсенето на Великата камбана на Дамазеди все още продължава.