Фотограф засне нещо удивително на Антарктика – видео!

1
148
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Лесно може да се каже, че това е най-голямото доказателство за климатичните промени, настъпващи на Земята. За съжаление не е първото, няма да бъде и последното.

Фотографът Джеймс Балог и екипът му пътували до Гренландия, за да изследват глетчер, но камерите им уловили нещо невъобразимо! Те правели снимки с камера, позиционирана близо до Арктическия кръг в продължение на 3 години.

Джеймс Блог, експерт в природната фотография, никога не се е замислял по-сериозно за климатичните промени и не е обръщал много внимание на това, което твърдят учените от години.

‘Не съм се замислял, че такива климатични промени, с глобален мащаб, могат да ни застигнат’ – твърди Джеймс.

По време на експедицията, организирана от National Geographic, фотографът видял от първо лице това, което се случва с планетата ни.

Всъщност, експедицията била с цел да заснемат документалния филм ‘В преследване на леда‘ и точно тогава уловили и невероятните кадри.

Те станали свидетели на това как огромно парче ледена маса, с размерите на Манхатан, се отчупва от глетчера. Събитието е толкова бележито и дори е записано в рекордите на Гинес.

Някои определят заснетото като екологична катастрофа. В тази връзка ще отбележим, че наскоро учени откриха огромна пукнатина в ледника Ларсен Си. Според тях айсбергът, който би се образувал се очаква да бъде два пъти по-голям от една от най-малките държави в Европа – Люксембург! Ларсен Си е четвъртият най-голям ледник и за последната година, пукнатината се е увеличила с около 10 километра. В момента тя е с дължина от 175 километра и според експертите не сме далеч от момента на образуването на айсберга.

А ето го и видеото, показващо на какво са станали свидетели Джеймс и колегите му:

Видео източник: youtube channel Exposure Labs