Политическа буря в Атина и Скопие заради договора за името Северна Македония

1
189
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Договорът на Гърция с Македония е много по-добър от този, който ние имаме. Това каза президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с преговорите за името между Гърция и Македония.

Той отбеляза, че според последния договор между двете държави е постигнато споразумение за името Република Северна Македония. Узунов посочи, че договорът е 20 страници и не е пожелателен.

„Нашата пожелателна декларация, започната 1999 г. и преработена през 2017 г. Тук има договор със защита на конкретни интереси и на конкретни работи. Много е интересен договорът. Гърция казва „намерихме 20-те ключа, 20-те страници, за отваряне на врата Македония“, коментира той.

По думите му гръцката защита от иредентизъм е много по-добра от нашата, която е пожелателна. „Говори се, че статуята на конника-воин ще бъде с надпис, че това е наследство от елинистичното минало и ще бъде символ на дружбата между гръцкия и македонския народ. Говори се, че може би някои от античните паметници може би трябва да заминат за Солун“, добави Узунов.

По думите му ние с един първичен ентусиазъм се съгласяваме с всяко предложение, което се даде – било Илинденска, било Северна, което за съжаление се дължи на липсата на експертиза.

„В тези 20 години ние нямаме мнение освен да пускаме ТИР-овете, които товареха бензин и нафта от рафинерията, минаваха през цяла България и отиваха на Гюешево, за да подпомогнат ембаргото“, коментира Узунов.

„Снощи имаше коктейл „Молотов“ върху парламента, излязоха 1500 души – футболните агитки на Вардар т.е. групите за натиск. За мен тенджерата под налягане тепърва започва да се подгрява. Не мога да кажа какъв ще бъде резултатът, по-скоро песимистичен, отколкото оптимистичен в тези фанфари“, каза още той.

По думите му при положение, че 61 депутати, просто мнозинство, могат да сменят името на една държава, в случая става въпрос за един опасен прецедент. Това означава, че всяко просто мнозинство може да сменя по подходящ начин името на тази държава, както им хареса, добави Узунов.

Никола Груевски: 
Това е предателство

Бившият министър-председател на Македония и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски коментира постигнатото споразумение за името.

В съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“ Груевски написа, че предложението, което е било публично отхвърлено през 2009 г., сега е прието в далеч по-лош вариант, отбелязва скопската информационна агенция „Мета“.

„Не само за външна, но и за цялостна вътрешна употреба, плюс промяна на Конституцията, отказ от диаспората, историята, Илинденското въстание и идентичността“, пише Груевски, като споделя два линка към интернет канал, в които той говори за спора с името.

Първата връзка е от посещението му в телевизионно шоу, където той казва, че ако бъде насрочен референдум за името „Република Северна Македония“ за цялостна международна употреба, той ще гласува против.

Втората връзка показва откъс от брифинг за медиите от 2008 г., преди срещата на върха на НАТО в Букурещ.

„Гърция е на път да наложи вето, освен ако не приемем изнудването й, а ние не можем да направим това. Доста вероятно е ако Гърция наложи вето, по-нататъшните преговори за преодоляване на спора за името да изпаднат в толкова дълбока криза, която вероятно ще доведе до прекратяването им“, са думите, които Груевски е изрекъл преди 10 г.

„Заев продаде най-висшите национални интереси. Гръцката общественост видя споразумението, което Зоран Заев прие. Очаквано, тъй като властите в съседна Република Гърция искат да се похвалят за триумфа и защитата на собствените си национални интереси“, се казва в ново изявление на ВМРО-ДПМНЕ, което привежда скопското електронно издание „Курир“.

Партията отбелязва, че същото споразумение бе скрито от гражданите на Република Македония.

„Зоран Заев го криеше, опитвайки се да си купи още един ден за медиите и журналисти под негов контрол, за да убеди публиката, че поражението е победа. Споразумението на Зоран Заев за промяна на конституционното име на Република Македония е капитулация за Македония. Зоран Заев и СДСМ нямат подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ, тъй като ВМРО-ДПМНЕ се противопоставя на споразумение, което е вредно и противоречи на македонските интереси. Това споразумение е пряк удар на основите на държавността и подкопава конституционния ред на Република Македония. Цялата общественост видя как Зоран Заев се закле в собствените си деца и предци, че няма да приеме промяната на конституционното име. Сега от позицията на властта Зоран Заев безсрамно променя позицията си и нанася непреценени и необратими щети. Зоран Заев, дори когато се кълне в собствените си деца, лежи евтино“, се казва още в разпространеното изявление.

С това споразумение за капитулация, посочва ВМРО-ДПМНЕ, гражданите и бъдещите поколения са най-големите губещи. Това споразумение е обида и унижение за всички граждани на Република Македония.

„ВМРО-ДПМНЕ няма да приеме промяна на Основния закон, за да бъде изменено конституционното име и ще се противопостави с всички демократични и правни средства на подписването на това споразумение. ВМРО-ДПМНЕ е партия, която работеше, работи и ще продължава да работи за интересите на гражданите на тази страна. ВМРО-ДПМНЕ остава в защита за запазване на националните интереси на Република Македония. ВМРО-ДПМНЕ остава на страната на Република Македония“, категорични са от опозиционната партия. 

Катимерини:
Политическа буря в Атина

След като гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви във вторник, че е постигнал споразумение за разрешаване на десетилетния спор за името с БЮРМ (Бивша югославска република Македония), правителството на СИРИЗА (Съюза на радикалното ляво) и основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ (НД) влязоха в остър сблъсък, който ще кулминира в парламента през следващите дни, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Както съобщава вестникът, в сряда правителството е отклонило искане от лидера на Нова Демокрация Кириакос Мицотакис договорът да бъде обсъден в народното събрание преди да бъде подписан от двете страни. В резултат от това, председателят на консервативната партия призова президента на Гърция Прокопис Павлопулос да се намеси, тъй като споразумението е „дълбоко проблематично“.

Според твърденията на Нова Демокрация, правилният начин на действие е сделката да бъде обсъдена в парламента, преди да бъде подписана, особено имайки предвид позицията на Панос Каменос, лидерът на младшия партньор в управляващата коалиция – „Независимите гърци“ (АНЕЛ), който също бе категоричен, че няма да подпише споразумение, в което се предвижда името на „Македония“ да фигурира под каквато и да е форма в названието на съседната страна.

Но, продължава „Катимерини“, след отказа на правителството се очаква консервативната опозиция да поиска вот на недоверие срещу него, може би в четвъртък, след гласуването за поредния пакет финансови мерки, наложени от международните кредитори на Гърция.

Ципрас обяви, че позицията на Мицотакис е „безотговорна“, в хода на интервю пред държавната телевизия ЕРТ в сряда вечерта и добави, че Каменос може и да не гласува в полза на сделката, но няма да свали правителството.

Никос Коцияс:
След името на Македония, сега да отворим кипърския въпрос

Кипърският въпрос трябва да бъде разрешен, заявиха Гърция и Русия в сряда, ден, след като беше направена историческа стъпка за разрешаване на спора за името между Атина и Скопие, предава базираният в САЩ гръцки информационен портал Greek Reporter.

Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс беше в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров. Двамата обсъдиха редица теми, но Лавров, в коментарите, цитирани от руската агенция ТАСС, заяви:

„И Русия, и Гърция призовават за разрешаване на отдавнашния (кипърски) проблем на базата на резолюции на Съвета за сигурност на ООН и споразумения между двете общности (на острова)“.

Коцияс от своя страна, заяви, че щом е било възможно да се постигне напредък по въпрос като спора за името с Македония, тогава другите регионални проблеми, като този в Кипър и между Албания и Гърция, също могат да бъдат разрешени, пише порталът.

„Нашата страна е разположена в труден геополитически регион, между много кризи – Украйна, Либия, Сирия и Ирак – в този триъгълник на нестабилност“, заяви гръцкият външен министър, според съобщение от външното ведомство в Атина. „Сега, когато започнахме да излизаме от икономическата криза, вярваме, че стабилността на Балканите може да способства за това да растем всички заедно“, добави още той.

Русия ще подкрепи преименуването на Република Македония, ако това отговаря на интересите на всички страни – подчерта Сергей Лавров след срещата с гръцкия си колега Никос Коцияс=

„Винаги сме подчертавали, че подкрепяме постигането на договореност по този проблем без външна намеса, без установени изкуствени срокове и условия, и сме казвали, че подкрепяме това решение, което ще отговаря на интересите на Гърция и Македония, и което ще получи широка обществена подкрепя. Надявам се, че обявеният договор е точно такъв“, коментира първият дипломат на Москва.