Роботизираната мисия Хаябуса 2 за пръв път различи формата на астероида Рюгу!

1
188
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 16 Юни 2018

Посещения: 23

Това видео обединява общо 52 снимки, заснети на 14-ти юни. Photo credit : ONC team: JAXA, University of Tokyo, Kochi Univ., Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji Univ., Aizu Univ., AIST

16 юни 2018 г. 15:50 ч.

Светослав Александров. Едни от най-хубавите моменти в космонавтиката настъпват когато построен от човека апарат за пръв път доближава небесно тяло, което никога в историята на човечеството не е било изучавано. Такова тяло е астероидът Рюгу. Автоматичната междупланетна станция на Япония „Хаябуса 2“ ще пристигне в орбита около него през следващите няколко дни.

За голяма радост на космическите ентусиасти екипът на мисията реши да публикува своевременно снимките от „Хаябуса 2“ и така ние имаме възможността да наблюдаваме прогреса на експедицията почти в реално време. 

Горното видео представлява компилация на 52 изображения, всички от които бяха заснети на 14-ти юни. Към момента на заснемането разстоянието между „Хаябуса“ и Рюгу възлизаше на между 650 и 700 километра. Общо целият диаметър на астероида се побира в рамките на 12-13 пиксела. Екипът е приложил известна графична обработка, за да може повърхността да изглежда гладка.

И това е само началото! С приближаването на „Хаябуса 2“ все повече и повече към Рюгу снимките ще стават все по-добри и по-детайлни. 

Източник: JAXA