Сензация! Германия страховито безпомощна срещу Мексико | Temaonline.bg

1
164
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Световният шампион Германия загуби първия си мач на първенството, след като отстъпи с 0:1 на Мексико. Вдъхновеният тим на „ацтеките“ направи страхотен двубой и с геройска игра спря шампионите от преди четири години.

В герой за Мексико се превърна Ирвинг Лосано, който вкара единственият гол в 35-ата минута. От другата страна Германия проспа първото полувреме и започна да атакува по-масирано едва в последния четвърт час, когато пропусна няколко добри шанса.

Това е трети пореден случай на световно първенство, при който шампионът не започва с победа. През 2014 г. световният шампион Испания започна с тежко поражение 1:5 от Холандия, а четири години по-рано Италия направи 1:1 с Парагвай.

Последният път, в който Германия започва неуспешно световно е от 1986 г., когато Бундестима направи 1:1 с Уругвай. В последните си три първенства пък германците неизменно бележеха по четири гола. Едва за втори път пък в участието си на световни първенства германците губят първия си мач. Досега това се беше случвало единствено през 1982 г. – 1:2 срещу Алжир. След въпросната загуба Бундестима стигна до финалния мач.

Германия отправи 26 удара, от които девет бяха точни, но със силни се отчете стражът на Мексико Гийермо Очоа. Мексиканците можеха да стигнат дори до по-изразителна победа, след като имаха 13 удара и много добри възможности, но нападателите на тима действаха разконцентрирано пред вратата на Нойер.

Зрителите в Москва на стадион „Лужники“ видяха много хубав мач, който се игра на много високи обороти.
 

Йоахим Льов извади интересен състав на терена, оставяйки на пейката направилият силен сезон Илкай Гюндоган, както и Марко Ройс, който се представи добре в контролните мачове. На лявото крило започна Юлиан Дракслер, който действаше в предни позиции с Месут Йозил и Томас Мюлер, заедно с централния нападател Тимо Вернер.

Срещу тях мексиканците предложиха много добре организиран състав, който действаше с огромно желание и енергия. Тимът на Хуан Карлос Осорио буквално не оставяше празно пространство по терена и пресираше халфовете в бяло.

Още в първата минута Мексико можеше да поведе, след като Лосано се измъкна на ръба на засадата и стреля, но ударът му беше блокиран в последния момент от Жером Боатенг. Дори и тази ситуация не стресна германците, които действаха по-бавно, с продължително притежание на топката.

Футболистите на Йоахим Льов не се движеха много по терена, разчитайки на позиционна игра, която обаче не изненадваше мексиканците. В деветата минута Хумелс стреля след статично положение, но топката не мина през купа от играчи.

Последваха силни минути за мексиканския отбор, който действаше с голямо желание. „Ацтеките“ показаха, че могат да бъдат много добре организирани в собствената си половина, след което организираха бързи контраатаки. Като по чудо обаче германският отбор се отърваше без да се стигне до голяма опасност пред Мануел Нойер. Световните шампиони обаче показаха колебания в дефанзивен план, където често губеха топката и липсата на скорост също оказа влияние.

В 35-ата минута опасните атаки на Мексико най-накрая свършиха работа и „ацтеките“ поведоха. Хавиер Ернандес подаде към Ирвинг Лосано и с удар в долния десен ъгъл на Нойер нападателят откри – 1:0.

До края на първата част Германия заигра много по-активно и изнесе играта изцяло в половината на мексиканците. Три минути след гола на „ацтеките“ Тони Кроос удари и греда.

Въпреки това именно Мексико отново стигна до добра възможност след хубав пробив на Вела, но ударът му мина встрани от вратата.

За последния четвърт час на терена се появи и легендата на Мексико Рафаел Маркес. Централният защитник, който е на 39 години записа своя 144-и мач за „ацтеките“, взимайки участие на пето световно първенство. Маркес е едва третият футболист с подобно постижение след Антонио Карбахал (Мексико) и Лотар Матеус (Германия).

Едва в 79-ата минута Германия предприе нова промяна, като на терена се появи Марио Гомез вместо левия защитник Платенхард. Той дори имаше много добър шанс да вкара в 88-ата минута, но пропусна.

Германците допуснаха едва второ поражение от Мексико в 12-ия си двубой с „ацтеките“. Предишната загуба беше през 1985 г. За пръв път от 20 години Германия позволи да допусне и първи гол на световно първенство. Последният такъв случай беше на първенството през 1998 г. във Франция, когато обаче германците обърнаха Мексико за 2:1.

В група F са още отборите на Швеция и Южна Корея, които ще играят помежду си в понеделник