6 здравословни причини да похапнем череши

2
352
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Сезонът на черешите е вече тук! Освен че този плод е вкусен, носи духа на лятото и освежава в жегите, оказва се, че той е и особено полезен. Черешите съдържат едва 50 калории за 100 грама. Те са богати на витамините А и С, калий, магнезий, калций, както и на протеини и фибри.

Днес Ви представяме 6 причини да похапнете череши:

1. Те са богати на антиоксиданти! Имат противовъзпалителни ефекти, намаляват стареенето на клетките и предпазват от хронични заболявания и затлъстяване.

2. Черешите има нисък глекимичен индекс, в сравнение с други летни плодове. Те не причиняват резки промени в нивата на кръвната захар. Поради тази причина те са полезни като превантивно средство срещу диабет, както и като профилактична част от диетата на хората, които вече страдат от това заболяване.

3. Те са един от малкото естествени източници на мелатонин и поради тази причина спомагат за регулиране на циклите на сън и активност.

4. Черешите имат благотворно влияние и върху хора, които страдат от артрит, пише сп. “Health”. Множество изследвания показват, че сокът от този плод намалява болките в ставите.

5. Черешите регулират нивата на холестерол. Това води до понижен риск от сърдечно-съдови заболявания.

6. Този плод е идеален за след тренировка. Причината за това е, че черешите доказано намаляват болките след интензивно физическо натоварване.