Депутатите и министрите да защитят българските храни в ЕС

1
128
Добави коментар

България трябва да поиска отсрочка от Европейската комисия относно подаването на заявления за европейска защита на традиционните храни „Българско кисело мляко“, „Българско бяло саламурено сирене“, „Български кашкавал“, „Кашкавал Балкан“, „Карловска луканка“, „Карловски луканков салам“, „Лютеница Първомай“ и „Българска боза“. Тя е необходима, защото на българските производители, имащи регистрация в българското Патентно ведомство, тепърва им предстои да подават искания за защита на наименованията пред ЕК. Това се казва в писмо на Комитет за защита на потребителите, изпратено до институциите.

От комитета настояват българското правителство и Народно събрание да защитят наименованията на българските традиционни храни и да не допускат прекратяването на закрилата преди вписването им в единния регистър на Европейската комисия.

Ето какво се казва в писмото:

До:

Г-жа Десислава Танева,

Председател на Комисията по земеделието и храните в Народното събрание

Г-н Петър Кънев,

Председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание

Г-н Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите

Г-н Емил Караниколов, министър на икономиката

 

Писмо

Депутатите и министрите да

защитят българските храни в ЕС

 

            Уважаеми дами и господа,

            Във връзка с проекта на изменения в Закона за марките и географските  означения, в който се предвижда отпадане на възможността за национална регистрация на географски означения на земеделски продукти и храни, които попадат в обхвата на Регламент на ЕС 1151/2012 год. относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни, изпращаме нашите предложения, притеснения и становища.

България трябва да поиска отсрочка от Европейската комисия относно подаването на заявления за европейска защита на традиционните храни „Българско кисело мляко“, „Българско бяло саламурено сирене“, „Български кашкавал“, „Кашкавал Балкан“, „Карловска луканка“, „Карловски луканков салам“, „Лютеница Първомай“ и „Българска боза“. Тя е необходима, защото на българските производители, имащи регистрация в българското Патентно ведомство, тепърва им предстои да подават искания за защита на наименованията пред ЕК. Ние искаме българското правителство и Народно събрание да защитят наименованията на българските традиционни храни и да не допускат прекратяването на закрилата преди вписването им в единния регистър на Европейската комисия. Препоръчваме да се предвиди разумен срок, в който да се проведе процедурата за вписване на съществуващите географски означения. Всичко това трябва да се договори с ЕК в интерес на потребителите на вътрешния ни пазар, но така и на международните пазари, на които се продават „Българско кисело мляко“, „Българско бяло саламурено сирене“, „Български кашкавал“, „Кашкавал Балкан“, „Карловска луканка“, „Карловски луканков салам“, „Лютеница Първомай“ и „Българска боза“.

В противен случай ще загубим традиционните си храни. Закрилата на географските означения е особено важна, защото ако тя отпадне, те ще могат да се използват недобросъвестно и ще се нанесат вреди на потребителите, на репутацията на самите продукти и районите, в които се произвеждат. По отношение на потребителите географското означение дава гаранция за високо качество на продукта и възможност за избор на продукти с определено утвърдено качество, познато и ценено от него.  За географското място, където се произвеждат продукти, защитени с географско означение, ползата е, че това води до глобално развитие на съответния район, благодарение на създаването на работни места, повишаване популярността на региона и последващо развитие на земеделие, индустрия и туризъм.

Докато действа закрилата върху регистрираните географски означения съществува забрана за неоторизираното им  използване, която пази потребителите от имитиращи продукти без същото качество. Ако тази закрила отпадне от лятото на тази година всеки производител или търговец ще може да ги употребява при етикетирането на предлаганите от него продукти на пазара. Най-потърпевши от ситуацията ще бъдат потребителите, които ще бъдат заблуждавани, защото тези продукти ще започнат да се предлагат със съмнително качество и фалшифицирани.

Уважаеми дами и господа,

Надяваме се да защитите националните интереси и българските продукти, с които сме популярни по света!

С уважение,

Пейо Майорски, председател

Комитет за защита на потребителите