3 убити и 2 ранени при стрелба в Малмьо

1
199
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ШВЕЦИЯ
3 убити и 2 ранени при стрелба в Малмьо
Повечето жертви на стрелбата били познати на полицията, вероятно криминални банди воюват за територия

19 Юни 2018 11:06
0

принтирай

|

текст

В центъра на шведския град Малмьо снощи избухна престрелка, в която двама бяха убити и трима други бяха ранени – съобщи местното издание Sydsvenskan.

Според данни на полицията малко след 20 ч. местно време били дадени изстрели срещу няколко души, които излизали от интернет кафе в центъра на града, близо до полицейско управление. В престрелката участвали 6 души.

Инцидентът е станал на ъгъла на улиците „Дротингатан и Вернхемсторгет“.  

 

Двама от тях били убити на място, трети бил откаран в болница в много тежко състояние и тази сутрив в 08.30 ч. е починал в университетска болница Skåne. 

Жертвите на стрелбата са 18-годишен младеж и 29-годишен мъж, а третият починал е на 30 г. Продължава лечението на четвъртия ранен при престрелката.

На място били намерени най-малко 18 гилзи. 
 

Повечето жертви на стрелбата били познати на полицията.

Полицейски говорител потвърди пред АФП, че не става дума за тероризъм. Шведските медии пишат, че вероятно криминални банди воюват за територия. Напоследък имаше и други инциденти в големите градове в страната.

„Не мога да коментирам ситуацията с ранените лица“ – заяви пред медиите началникът на полицията Ким Хилд. Но стана ясно, че най-малко един от стрелците е известен на полицията и има солидно престъпно досие.Въпреки че в Швеция престъпността като цяло е ниска, в бедните квартали на Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо през последните години проявите на насилие зачестяват.

Според полицията това се дължи на съперничества между престъпни групи, свързани с трафика на наркотици и проституцията.

 

На пресконференция тази сутрин полицията съобщи, че все още няма задържави във връзка с инцидента. През нощна е бил извършен оглед на мястото на пестъплението. Според свидетели в близост до мястото на престрелката е имало черен автомобил, който обаче след първите изстрели е тръгнал внезапна с голяма скорост. Този автомобил сега се издирва от полицията.

„Не, няма задържани за стрелбата до този момент“ – заяви Мая Форстениус, президент на полицията в Южния регион. – „През нощта извършихме техническо разследване на местопрестъплението. Също така сме обискирали заведението наблизо, откъдето са излезли младежите, за да съберем колкото се може повече информация. Днес събрната информация ще бъде анализирана и утре ще можем да разполагаме с цялостната картина на случилото се.