EС шамароса Тръмп с мита за €2.8 млрд.

1
147
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ТЪРГОВСКА ВОЙНА
EС шамароса Тръмп с мита за €2.8 млрд.
Р,усия също се включва в търговската война и наложи санкционни мита на американски стоки, които имат предназначение в областта на пътното строителство и въобще върху стоки, които имат руски аналог

20 Юни 2018 14:19
0

принтирай

|

текст

 

В петък ЕС налага мита върху внос на американски продукти в размер на €2,8 млрд. – се казва в съобщение на Европейската комисия.

Комисията окончателно одобри ответните мита, след като от 1 юни в сила влязоха американски мита върху внос на стомана и алуминий. Мерките на Брюксел бяха предвидени за 1 юли, но Еврокомисията реши по-рано да ги наложи.

В съобщението на ЕК се отбелязва, че мерките, които влизат в сила от петък (22 юни), ще засегнат американски стоки за €2,8 млрд..

В списъка влизат стомана, алуминий, селскостопански стоки и други продукти. Пояснява се, че мерките са в съответствие с правилата на Световната търговска организация.

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом обяви, че ЕС не искаше да изпада в тази позиция, но едностранното и неоправдано решение на САЩ остави Брюксел без избор.

Тя пояснява, че отговорът е примерен, пропорционален и в напълно съответствие с правилата на Световната търговска организация. Еврокомисарят допълва, че ако САЩ решат да отменят тарифите, ЕС ще стори същото.

ЕС ще балансира двустранната търговия със САЩ като взема за основа стойността на износа на европейска стомана и алуминий, засегнат от действията на Вашингтон, който е в размер на €6,4 млрд.. Останалите мита в размер на 3,6 млрд. ще бъдат наложени на по-късен етап.

Списъкът със засегнатите продукти можете да разгледате тук. 
 
 

Русия налага санкции на САЩ 
 

Русия ще наложи санкционни мита на американски стоки, които имат предназначение в областта на пътното строителство и въобще върху стоки, които имат руски аналог. Върху лекарства обаче няма да бъдат налагани допълнителни мита. Това заяви руският министър на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин, предаде БГНЕС. Митата се налагат заради решението на американския президент Доналд Тръмп да обложи с 25% налог вноса на стомана в САЩ и с 10% вноса на алуминий.

Според Орешкин, списъкът на стоките, за които ще бъдат въведени вносни мита вече е готов. „Той е свързан с тези стоки, за които имаме достатъчно търговски обем, а също и за които сме преценили, че това налагане на мита няма да навреди нито на руските потребители, нито на руските граждани, нито пък ще окаже неблагоприятно въздействие върху инвестиционните процеси“ обясни ръководителят на руското министерство на икономическото развитие.

Досега Канада обяви, че от 1 юли въвежда ответни мита срещу американски стоки, а сега мита готвят Индия, Турция и Мексико.

Белият дом ограничава китайските инвестиции

 

Пекин реагира гневно на заплахите на американския президент Доналд Тръмп да наложи допълнителни мита от 10% върху китайски внос на стойност $200 млрд. и заплаши с ответни мерки в светкавична ескалация на търговския спор между двете най-големи световни икономики, предаде Ройтерс.

Поредният ход на Тръмп, който води търговски войни на няколко фронта, бе неочаквано бърз и тежък. Стъпката му е в отговор на решението на Пекин да наложи мита на US стоки за $50 млрд., което дойде, след като миналия петък американският лидер наложи сходни тарифи върху внос от Китай. Част от US тарифите трябва да влязат в сила на 6 юли, а до 30 юни се чака Белият дом да обяви ограничения за китайски инвестиции в САЩ.

Китайското търговско министерство заяви, че Пекин ще отговори с “качествени” и “количествени” мерки. “Подобна практика на краен натиск и изнудване се отклонява от консенсуса, постигнат от 2-те страни в множество случаи”, подчерта в свое становище ведомството.

При обявяването на поредните мита Тръмп заплаши, че ако Пекин отново отговори, той ще посрещне това с нови тарифи на стоки за още $200 млрд. Той каза, че има “отлични отношения” с китайския си колега Си Цзинпин и двамата продължават да работят над много проблеми. Но президентът посочи, че “САЩ повече няма да облагодетелстват Китай и други държави в търговията”. Експерти заявиха, че Китай скоро ще изчерпи списъка със стоки от САЩ, върху които да налага мита, но и че няма намерение да променя индустриалните си политики. А това може да доведе до продължителна и болезнена търговска война.