В Google можем да търсим вече и деня на смъртта ни | Temaonline.bg

1
190
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Жена с напреднал стадий на рак на гърдата отива в градска болница, а дробовете ѝ вече се пълнят течност. Тя е прегледана от двама лекари и е преминала радиологично сканиране.

Компютрите в болницата са разчели показателите ѝ и са преценили, че тя има 9,3% шанс да почине по време на престоя си в клиничното заведение – съобщава Bloomberg. 

Tук се намесва и американският онлайн концерн Google. Нов вид алгоритъм, създаден от компанията, е установил 175 639 точки с данни, и е поставил оценка на риска от смърт: 19,9%. Жената умира след няколко дни.

По-голямата точност на прогнозата е била постигната, благодарение на анализа на по-ранни неизползвани записи в стари медицински картони и PDF файлове. С помощта на тези данни невронната мрежа на Google e по-бърза и по-точна, отколкото която и да е друга, съществуваща в момента програма.

Данните за смъртта на жената бяха публикувани от Google през май – в рамките на проучване, което подчертава потенциала на невронните мрежи в сферата на здравеопазването. Става дума за вид софтуер с изкуствен интелект, който е особено добър в използването на данни, за да се учи и да се самоусъвършенства автоматично.

Google е създала инструмент, който може да прогнозира редица резултати на пациенти, включително колко дълго могат да останат в болница, какви са шансовете им за повторно приемане и какъв е шансът скоро да умрат.

Това, което впечатлява медицинските експерти най-много, е способността на Google да пресява данни, които преди това са били недостъпни: бележки, заровени в pdf файлове, или в стари графики. Мрежата на Google се потапя в цялата тази информация, след което дава прогнози. И го прави много по-бързо и по-точно от вече съществуващите техники. Системата дори показва кои данни точно водят до конкретните заключения.

Болниците, лекарите и експертите в сферата на здравеопазването от години се опитват да използват ефективно електронните здравни показания и други пациентски данни. Споделянето на повече информация и използването ѝ в точния момент може да спаси животи, или поне да помогне на медицинските работници да прекарват по-малко време в писането на документи и повече в работа над самите пациенти. Но сегашните методи на събиране на здравна информация са скъпи и бавни.

Следващата стъпка на Google е да вкара тази система за прогнози в клиниките, обяви главният директор по изкуствения интелект на Google Джеф Дийн. Звеното за проучвания на Дийн, наричано Medical Brain, работи по няколко инструмента с изкуствен интелект, които могат да прогнозират симптоми и болести с голяма точност.

Вътре в самата компания има голямо вълнение около инциативата.

Гмуркането дълбоко в морето от здравни данни ще даде на Google още информация за нас. Но компанията подхожда с внимание, когато става дума за пациентска информация, особено на фона на вълненията около опазването на личните данни напоследък.
 

 

Невронна мрежа на „Google“ може също така да даде прогноза за оздравяването на пациента, за периода на пребиваването му в болницата, както и за вероятността от повторно лечение.

В момента „Google“ тества използването на изкуствен интелект в такива области на медицината, като радиестезия, офталмология, дерматология и кардиология. Компанията планира да започне тестване на новия софтуер в Индия, където невронната мрежа ще се използва за откриване на ранни признаци на диабетна ретинопатия – едно от усложненията на диабета, причиняващо заболяване на ретината, в резултат на нарушение във функцията на кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват очите.

 

Усещането, че Google знае всичко, става все по-натрапчиво. Ако търсачката дава възможност бързо и лесно да достигнем до търсената от нас информация, то разработчиците на технологичния гигант започват да прекрачват една информационна граница.

Граница, след която можем да научим факти, които някак се колебаем дали искаме да знаем. Кога ще умрем например. И не, не става дума за поредния подозрителен сайт от типа „кажи ми кога си роден, за да ти кажа кога ще умреш“, който сякаш е разработен от ученици.

В случая говорим за изкуствен интелект, който ще се използва в лечебни заведения. Google работи усилено по този свой проект, който вече предизвиква разнопосочни коментари. Изкуственият интелект е разработен от екип университетски изследователи, след което компанията се заема със задачата да го обучи, въвеждайки данни за хиляди пациенти.

24 часа след започване на работа на изкуствения интелект по посока конкретен пациент в болница, той ще може да изчисли с точност колко време живот му остава. И то с точност от цели 95%, твърдят от технологичния гигант, цитирани от   The Sun.

Прогнозата се прави на база конкретна информация, която се изисква. Сред нея е пол, възраст, етническа принадлежност, както и всички резултати от изследвания и поставени до момента диагнози.

С помощта на алгоритми, конкретни болести, комбинирани с други специфични състояния, превръщат въведената информация в присъда кога даден пациент ще почине.

Разбира се, това постижение за едни, бе определено като кошмар за други. Според мнозина, не може една машина и една програма да определят кой кога ще напусне тази земя.

Въпреки че всичко изглежда научно обосновано, не са малко хората, които вярват, че това е Божа работа и ние нямаме право да се бъркаме в нея. А и надеждата умира последна. В случая – докато изкуственият интелект не я убие.