Лидерът на СДП Ливиу Драгня отива за 3.5 години в затвора | Temaonline.bg

1
166
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Докато в България само ги хващат с тайната надежда да получим по-дъбър мониторингов доклад и да излъжев Брюксел, че правителството и съдебната систева ефективно се борят срещу корупцията, Върховният касационен съд на Румъния реално ръздава присъди на политици.

Лидерът на Социалдемократическата партия и председател на Камарата на депутатите Ливиу Драгня получи 3,5 години затвор, след като бе признат за виновен за злоупотреба със служебно положение.  Случаят е свързан с фиктивни назначения на служители в агенция за закрила на децата.

Присъдата бе произнесена от Върховния съд, след като бе отлагана два пъти.

Антикорупционната агенция в Румъния, ръководена от големия враг на Драгня – главната прокурорка Лаура Кьовеши, искаше 10 години затвор.

Присъдата подлежи на обжалване, но се очаква това да отслаби неговата способност да влияе на политиката на страната.

Драгня отхвърля обвиненията и обжалва присъдата. Той ще остане лидер на партията и председател, докато тече процесът по обжалване.

Според разследването, Драгня е създал организирана престъпна група, която е фалшифицирала документи, за да получи средства от ЕС.

Това е втора присъда за корупция на Ливиу Драгня. Поради друга присъда от 2016 година за изборна измама от 2012 г., касаеща неправомерно набиране на гласове за референдум за сваляне на бившия румънски президент Траян Бъсеску, той не може да бъде избран за премиер на Румъния и заради нея румънският президент Клаус Йоханис отказа да го направи премиер въпреки победата на изборите през 2016 г..

Ливиу Драгня е оправдан по друг случай за фалшификация.

След новината хиляди румънци излязоха по улиците на Букурещ, за да поискат оставката на правителството. Вече дни наред в страната има протести срещу смекчаване на Наказателно-процесуалния кодекс, което гражданите ще затрудни борбата с корупцията.