16 години Ердоган: икономическата равносметка

1
350
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Плюс първи прогнозни резултати на извънредните президентски и парламентарни избори в Турция

При 89,3% от преброените бюлетини в предсрочните президентски избори в съседна Турция Реджеп Тайип Ердоган печели 53,41% подкрепа, с което безпроблемно си осигурява втори 5-годишен мандат. Опонентите му бяха петима, като основният – Мухарем Индже от опозиционната Народнорепубликанската партия, остава доста назад с 30,37% подкрепа.

За кандидатката на новата „Добра партия“ Мерал Акшенер са дали гласа си 7,47% от избирателите, а намиращия се в затвора кандидат на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхаттин Демирташ получава идентичен резултат – 7,65%.

Според частичните резултати Темел Карамоллаоглу от ислямистката Партия на щастието събира 0,9%, а за Догу Перинчек от Патриотичната партия са гласували 0,2%.

При 38,9% от преброените бюлетини в паралелния парламентарен вот управляващата Партия на справедливостта и развитието получава 46,9% подкрепа, или 361 депутати в 600-местния турски парламент. Републиканската народна партия е доста назад с 19%, или 140 депутати, сочат първите резултати от предсрочните избори в южната ни съседка, където за влизане в парламента се бориха осем формации.

Около 56,5 млн. турски избиратели бяха регистрирани на изборите за президент и парламент на страната. Други около 1.5 млн. турски граждани, живеещи зад граница, гласуваха в дипломатическите представителства на 60 държави, вкл. и в България. Избирателната активност в чужбина е била около 41%, почти колкото на референдума през април м.г.

Резултатите от вота трябваше да дадат отговор дали турските гласоподаватели са за или против новата президентска система, която предвижда държавният глава да има петгодишен мандат с възможност за преизбиране, неговите правомощия се разширяват значително, като премиерската длъжност отпада, а министрите ще се назначават от президента.

Виж още: Ако Ердоган стане всемогъщ

Икономическата равносметка на режима, който бе роден в тежката финансова криза през 2001 г. и който е на власт от 2002-ра, всъщност е положителна, пише германският в. „Франкфуртер Алгемайне цайтунг“ по повод извънредните президентски и парламентарни избори в Турция.

Оттогава насам турският БВП расте реално всяка година с 6%. По този показател, според данни на МВФ, Турция дори се нарежда на 17-о място в света – с 900 млрд. долара брутен вътрешен продукт (БВП). През последните 16 години БВП на глава от населението се е увеличил тройно и днес достига 11 хил. долара годишно. В същото време броят на бедните е намалял наполовина.

Страната, оценявана от Световната банка като „държава с повишен среден доход“, дори участва в помощите за развитие. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където Турция членува, страната е на 12-то място, т.е. тя е сред най-важните донори.

Виж още: Нощувка за 5 евро? Ердоган има проблем

Подемът на турската икономика след 2001 г. е тясно свързан със сближаването с ЕС и МВФ, който помогна с пари и реформаторски програми. В замяна на това управляващата Партия на справедливостта и развитието трябваше да санира държавните финанси. Новата партия успя да намали драстично дълговете и в голяма степен да изравни държавния бюджет. По този начин Анкара теоретично изпълняваше и Маастрихтските критерии.

Глобалните сътресения през 2008 г. обаче засегнаха и Турция. Оттогава насам стопанският ръст се свива и бива насърчаван чрез огромни строителни проекти и изгодни кредити. Днес нетните валутни дългове на страната възлизат на 200 млрд. долара, което отговаря на почти 1/4 от БВП.

Според германския вестник животът на повечето турци днес е по-добър, отколкото в годините преди Ердоган да дойде на власт. Световната банка съобщава, че днес турското правителство дава над 13% от бюджета за образование. Само за сравнение – през 2002-ра за тази сфера са били отделяни едва 6%.

Здравните разходи на глава от населението са се увеличили повече от два пъти. Смъртността сред децата под пет години е намаляла от 34 на 13 случая на 1000 живородени. Преди Ердоган да дойде на власт само 27% от младежите завършваха средно образование. А днес – 95%. Т.е. през изминалите 16 години под управлението му Турция е отбелязала истински напредък.

На този фон изглежда още по-жалко, че Ердоган не само изолира страната си в международен план, но и я разединява вътрешно. Със своята объркана икономическа, финансова и парична политика той застрашава напредъка, който беше постигнат с много усилия, заключава „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Виж още: Критичен поглед към биографията на Ердоган

Според изданието е малко вероятно Ердоган да загуби тези избори, но ако все пак се стигне дотам – причината би била точно тази. Според анкетите именно икономиката и безработицата са най-важните теми за мнозинството избиратели.

2/3 от турците: „Днес е по-зле“

2/3 от турските граждани са убедени, че положението в страната се влошава. Президентът Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието отдавна усещат тази загриженост на турското население. Затова и изтеглиха изборите напред – заради опасения, че първоначално предвидената дата за изборите (септември 2019) ще съвпадне с охлаждането на конюнктурата, което неизменно води до загуба на гласове.

Само че и сега ситуацията е достатъчно напрегната. Ако съществува изобщо възможност Ердоган да загуби тези президентски избори, а неговият Народен алианс да не спечели абсолютното мнозинство в парламента, причината за това ще са тъмните облаци, надвиснали над турската икономика и финансовите пазари, подчертава ФАЦ.

От началото на годината досега турската лира загуби почти 20% от стойността си спрямо долара. Дефицитът по текущата сметка расте и става все по-трудно да бъде финансиран от чуждестранни инвестиции. Златните и валутните резерви на Турция не са достатъчни и длъжниците в чужда валута имат сериозни затруднения.

Дори държавните финанси изпадат под натиск, защото правителството харчи твърде много пари за съживяване на конюнктурата и продължава да отпуска евтини заеми. Безработицата достигна 10%, а сред младите хора е двойно по-висока. Инфлацията е 12%. И то благодарение на Ердоган, категоричен е германският всекидневник.

Източник: ФАЦ / Българската редакция на „Дойче веле“; БНТ