Кои билки са забранени за събиране у нас

1
438
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Валериана, бял риган и мечо грозде са сред лечебните растения, чиято беритба в природата е ограничена само за лични нужди, напомнят от МОСВ

Валериана (лечебна дилянка), бял риган и мечо грозде са сред забранените за събиране 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна. Изключение са количествата за лични нужди, напомнят експертите от Националната служба за защита на природата към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в навечерието на 24 юни, когато отбелязваме Еньовден – празника на слънцето, водите и билките.

Ограничителната заповед на министър Нено Димов важи още за лечебни растения като бодлив залист, исландски лишей, различни видове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин.

Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.), наричан още пирински, или алиботушки, обаче е забранен за бране в цялата страна, дори за лични нужди, тъй както находищата му са застрашени.

Виж още: Кои български билки се търсят най-много в чужбина

Определени са и 11 билки, върху които се налага лимит за събирането им в естествените находища извън територията на трите национални парка. Сред тях са: лечебна иглика, червен божур, лазаркиня, лудо биле, лютива тлъстига, кисел трън, лечебен ранилист.  

От ековедомството се аргументират, че билките са природен ресурс, който не е неизчерпаем – и затова използването му е обект на регулации от няколко закона: Законът за лечебните растения, към който има списък със 739 лечебни растения, Законът за биологичното разнообразие, Законът за защитените територии и Законът за горите.

Допустимите за събиране количества билки от естествените находища извън националните паркове (в кг сухо тегло) се фиксират от министъра на околната среда и водите за всяка календарна година съгласно чл. 10, ал. 1, 2 и 3 от Закона за лечебните растения. Количествата се разпределят от директорите на регионалните екоинспекции (РИОСВ) след подаване на заявка.

Специалният режим на опазване и ползване се прилага за видове с трайна тенденция към намаляване, чието естествено разпространение в природата е застрашено, обясняват от МОСВ. Целта на ограничението е да се стимулира култивираното им отглеждане, защото така се осигурява качествена и голяма по обем суровина, без да се нанасят щети на природата.

Виж още: Отровни билки

Освен това се създават и възможности за поминък на населението в планинските райони, където почвите са бедни и отглеждането на други култури е трудно, отбелязват още от екоминистерството. Сега върху земеделски площи се отглеждат мента, маточина, лайка, липа, шипка, мурсалски чай, коприва и други култури.

Поверието гласи, че тревите, събрани в ранното утро на 24 юни, Еньовден са лековити и имат най-голяма магическа сила, а след това я загубват. Затова от набраните през този ден треви и билки се прави голям „еньовски венец“ и всички се провират през него за здраве. Според вярванията водата в реките и кладенците на този ден също е лечебна.

Брането на билки трябва да се извършва в сухо и слънчево време сутрин, след вдигане на росата. Растения, които са брани росни и след дъжд, при сушене почерняват или бързо се запарват и мухлясват, предупреждават експертите.

Техниката, както и подходящите инструменти за беритбата, също са от значение. Растенията не се късат или скубят, а се режат с нож или ножица, без да се изкореняват и увреждат. Събират се само онези части от билките, които ви трябват (пъпки, плодове, листа и др.) Около 1/3 от добре развитите растения трябва да се оставят, за да могат да се размножават.

Източник: МОСВ