Международна конференция “Да живеем заедно в мрежата: Посланици за толерантност”

2
229
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

Конференцията, организирана от Асоциация за развитие на София по проект “Коалиция от посланици за противодействие на езика на омразата в интернет”, по програма “Права, равенство и гражданство” на ЕС, се проведе в София на 21 и 22 юни 2018. Тя събира около 100 участници и говорители от 10 държави: България, Великобритания, Гърция, Германия, Грузия, Италия, Румъния, Руанда, Хърватия и Чехия, сред които вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, заместник-министрите Моника Панайотова и Деница Сачева.

Конференцията включи разнообразни формати: панелни дискусии; работилници за разказване на истории, за социални кампании в мрежата и оказване на подкрепа на жертви на език на омразата; представяне на ресурси за противодействие на речта на омразата; фотографска изложба.

Участниците се обединиха около позицията, че щом речта на омраза е повсеместна, такъв трябва да бъде и отговорът на обществото. “В кризата с бежанците и миграцията избуя агресията и отрицанието”, каза Илияна Йотова, като посочи, че най-важната битка, пред която сме изправени, е за мирогледа на децата и младите хора.

Според Малина Едрева от Столичния общински съвет предизвикателството пред публичната власт е създаване на благоприятна среда: “Ние имаме последователна позиция на отстояване на толерантност и взаимно уважение в града ни. Но успоредно с физическия, има и дигитален град, който интегрира информация и създава обществени пространства. Затова е жизнено важно да подобряваме подкрепата за неправителствените организации, които работят в тази област, да насърчаваме добрите примери и да полагаме специални усилия технологиите да бъдат от полза за всички.”

Повече за конференцията и препоръките от нея можете да видите на www.positivemessengers.net.