Испания и Португалия продължават благодарение на VAR | Temaonline.bg

1
98
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

РУСИЯ 2018
Испания и Португалия продължават благодарение на VAR
В драматични двубои Мароко и Иран бяха само на един гол от голямата сензация

26 Юни 2018 00:01
0

принтирай

|

текст

Развръзката в група В на световното първенство се реши след драматични последни минути в мачовете Испания – Мароко и Португалия – Иран.

Световните шампионите от 2010 г. оглавиха групата след равенство 2:2 с мароканците, което стана факт в добавеното време след намеса на технологията за видеоповторения. Резервата Яго Аспас се разписа, макар че трябваше да чака известно време докато голът му бъде признат.
 
В другия двубой две минути преди края Португалия се виждаше като победител в групата при 1:0 срещу Иран. И там видеоповторенията се намесиха и дадоха дузпа за персийците, която беше вкарана за 1:1. Преди това Португалия можеше да спечели, след като при 1:0 Кристиано Роналдо пропусна дузпа в началото на втората част. Вместо това носителят на „Златната топка“ и съотборниците му трябваше да се борят да не допуснат нов гол.

В крайна сметка с равни точки, но с повече вкарани голове, Испания спечели групата.Това означава, че Португалия ще срещне на 1/8-финалите Уругвай, а Ла Фурия ще играе с Русия.

 

В Калининград Испания изигра първо полувреме, в което имаше инициативата, но не стигаше до толкова чисти положения пред вратата на Мароко.

Селекционерът Фернандо Йеро заложи на всичките си титуляри, а единствената промяна беше Тиаго Алкантара вместо Коке. Иберийците действаха мудно и без изненада, разчитаха на продължителни атаки, а ниското темпо беше изцяло по вкуса на африканците.

Абсолютно изненадващо Мароко поведе още в 14-ата минута след гол на Халид Бутаиб.
 

Испанците обаче бързо възстановиха равенството благодарение на Иско.
В 25-ата минута Бутаиб излезе сам срещу Де Хеа, но този път вратарят на Ла Фурия спаси удара му.Мароканците започнаха по-агресивно второто полувреме. В 55-ата минута късметът покри испанците, тъй като Нордин Амрабат уцели греда.

В 62-ата минута Саис изчисти топката от голлинията след удар с глава на Иско. При последвалия корнер Пике също пробва да отбележи, но мерникът му не бе достатъчно точен.

В 80-ата минута Атласките лъвове за втори път поведоха на Ла Роха. Ен-Несири надскочи Серхио Рамос и прониза Де Хеа за 2:1.
 

 

В добавеното време Яго Аспас отбеляза гол, но странични съдия вдигна флага за засада. След намеса на VAR попадението бе зачетено – 2:2 и първо място в групата за световните шампиони от 2010 г.
 

 
През първото полувреме португалците създадоха няколко опасности пред иранската врата, но не съумяваха да отбележат гол. Логиката възтържествува в последната минута на първото време, когато Рикардо Куарешма отправи неспасяем удар от близо 20 метра и вкара за 1:0. 
В 53-ата минута бе отсъдена дузпа за Португалия. Зад топката застана капитанът Кристиано Роналдо, но Алиреза Бейраванд отрази удара му в долния ляв ъгъл.

Отсъдената дузпа пък беше 19-а от началото на турнира и по този начин Русия 2018 постави рекорд по 11-метрови удари от всички досегашни световни финали в историята.

 

 

До края на мача португалците чакаха времето да изтече, но това можеше да им изиграе лоша шега. Още повече, че съдията Касерес трябваше да преглежда удар без топка на Роналдо срещу ирански защитник. Парагваецът обаче показа само жълт картон на носителя на „Златната топка“.
 

Португалия се виждаше сигурен победител, но в самия край на срещата Иран изравни и попари надеждите на мореплавателите за първото място в групата. Точен в 93-ата минута бе Карим Ансарифард.