Борисов обеща 1500 лв. средна и 650 лв. минимална заплата до края на мандата

1
166
Добави коментар

Заплатите в България са почти двойно по-ниски от тези в западните страни-членки на Евросъюза. Това стана ясно на конференция, на която се учреди Алианс за сближаване на заплатите в Европа.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че този кабинет е вдигнал заплатите с 12%. И обеща до края на мандата средната работна заплата да стане 1500 лева, а минималната – 650.

Разликата между българската заплата и тази в Западна Европа достига три пъти, а в някои сектори – дори повече.

„Както вървим, източните страни ще настигнат западните страни след около 200 години, в частност България“, каза Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“.

„Имаме дупка реална, икономически възможности, за да запълним тая дупка, че произвеждаме повече, отколкото получаваме“, коментира Пламен Димитров – президент на КНСБ.

Ниските доходи у нас потвърди и премиерът Борисов. Но уточни, че стъпки са предприети – подпомогнати са и учителите, и полицаите, и други сектори. Премиерът беше категоричен, обаче, че има един сигурен начин доходите да не се повишават.

„Ако правим всяка година избори няма да ги догоним, а и хубавото на вота е, че алтернативата се очерта БСП с ДПС пак, ако искате, да ви е честито“, заяви Бойко Борисов.

Бойко Борисов изрази недоумение защо страната ни е държана извън еврозоната.

„Къде е рискът за чакалнята на еврозоната, за България няма нула риск, егоизъм има да, но начинът по който работите в момента, ще я счупите Европа по средата и това невероятно създание, което е ЕС ще бъде торпелирано накрая“, каза Борисов.

Премиерът коментира и отказа да се даде дата за преговори за членство на Македония.

„Името си смениха, представяте ли си, за да трябва да сменяме името на Германия, на Франция, на Португалия да си го представим физически“, заяви Бойко Борисов.

Емоционалният тон на премиера продължи и по отношение на мигрантския въпрос, който продължава да не намира решение.

Бойко Борисов, министър-председател: И онзи ден пак им казах, сигурно е 20-та среща, на която едно и също се говори. Какво стана с нашата единна Европа и семейство, разделихме се на лагери и то брутални в отношенията си.

Мътни води текат под нашите мостове, с това предупреждение завърши речта си премиерът Борисов.