Дебатите по вота на недоверие към правителството минаха, гласуването – в петък

1
147
Добави коментар

Дебатите в парламента по вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал в политиката по сигурността приключиха след час и половина разисквания. От БСП представиха мотивите за искания вот, а изказвания по темата направиха от ДПС, Обединените патриоти и „Воля“, която в един момент дори обяви бойкот.

Гласуването на вота на недоверие е насрочено за петък от 9.00 часа, предаде БТА. По-голямата част от дебата премина в препирни между депутати от Обединетите патриоти и ДПС.

Партията на Доган даде твърда заявка, че ще подкрепи вота.  „Правителство, което е източник на несигурност и нестабилност, на разделение и противопоставяне, е вредно за страната. Затова от ДПС ще гласуваме против това правителство“, заяви в изказването си председателят на движението Мустафа Карадайъ. Той отбеляза, че ДПС ще подкрепи вота на недоверие към кабинета, защото не могат да стоят безучастни, когато държавното управление безпомощно разчита на хаоса. Управленският модел генерира напрежение и е източник на нестабилност и несигурност, заяви Карадайъ. Други източници на нестабилност според него са нарушаването на принципите на правовата държава, ерозирането на демокрацията, скандалите в кабинета и в управляващата коалиция, отстъплението на управляващите от евроатлантическата ориентация на страната, трайното настаняване на ксенофобията, радикализмите и национализмите, противопоставянето и прокарването на разделителни линии в обществото. В последната година сме свидетели на създаването и мощното поддържане на хранителна среда за крайния радикализъм и национализъм, каза той.

„От цялата реч на Карадайъ разбрах, че за нестабилността и лошата сигурност са виновни Обединените патриоти, защото участвали във властта“, отговори в реплика Станислав Станилов. ОП не са изпратени в парламента от баба си, а от повече от 300 000 избиратели и отрицанието на правото им да участват във властта е отрицание на представителността на тези българи, подчерта той.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък заяви, че се присъединява към призива на ДПС за намаляване на нивото на омразата в обществото. Той обаче запита Карадайъ защо като интелигентен човек, който има достъп до фактите, участва в „тази театрална постановка“, и защо се опитва да внуши на обществото „една неистина“.

Националната сигурност е гарантирана щом Вие не сте във властта, г-н Карадайъ, заяви Юлиан Ангелов от ОП. Според него, когато БСП и ДПС са във властта заедно, тогава няма национална сигурност.

Изборите са инструмент на демокрацията, но не и цялата демокрация, изборите разпределят политическите сили, но демокрацията най-вече е отстояване на ценности, отговори Мустафа Карадайъ. Той допълни, че репликите към него са потвърдили тревожността за състоянието на демокрацията. Тези, които създават хранителна среда за крайния национализъм, носят по-голяма отговорност, посочи той.

Павел Шопов от ОП коментира, че този вот има много достойнства – първо, неговата предвидимост, и второ, че няма да мине. „Този вот го внасяте сами, без турската националистическа партия в България – ДПС. Това е много голямо достойнство на вота и вие бележите огромно израстване“, обърна се той към БСП. И вие сте осъзнали, че който се докосне до ДПС, гори, коментира Шопов и изрази надежда от тук нататък това бъде трайна политика на левицата. ДПС скоро ще разиграе етническата карта, и то по най-свирепия и жесток начин, заради това, че не са във властта, предупреди Шопов.

„Опитвате се да измиете вината си по отношение на националната сигурност, като прехвърляте всичко по отношение на ДПС“, репликира го Ерджан Ебатин /ДПС/. Опитвате също така да печелите избори, които усещате, че ще загубите, също на гърба на ДПС, добави той. „Само че ДПС ще ви излезе много голям залък и няма да можете да преглътнете тази хапка, защото това, което правите по отношение на националната сигурност като разделяте нацията, тази отговорност няма да може да избяга от вас“, каза Ебатин. Той коментира, че ГЕРБ не прави политика за обединение на нацията, като взима амортизирани кадри от ДПС с властови амбиции.

Милен Михов от ОП коментира, че четейки мотивите в сектор „Отбрана“, остава с впечатлението, че са писани на „Позитано“, но в друго време и за друг министър.

Сменяте се по върховете на държавната власт години наред, обвинявате се в едни и същи неща, харчите ценно парламентарно време, без да си давате сметка колко струва то на данъкоплатците, заяви Пламен Христов от „Воля“. Той обясни, че от групата няма да участват в дебатите, защото празнословието от трибуната няма да помогне на нито един български гражданин. Според него на народа му е дошло до гуша от лицемерието на политиците. Той апелира депутатите да отидат в избирателните си райони и да свършат нещо полезно за гражданите, както го правели от „Воля“. Народът съди по делата, време е да го разберете, каза още той.

От името на вносителя БСП Корнелия Нинова се опита за пореден път да вкара интрига между премиера Борисов и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов с реплика от трибуната, че „дори и Цветанов не защити Борисов в този дебат“.

Очевидно, това беше главният боен арсенал на левицата днес, тъй като репликата на Нинова беше трансформирана и в основна позиция на партията за коментар на брифинг в кулоарите на парламента след вота. „Шокирани сме от факта, че никой от ГЕРБ не излезе да се изкаже от трибуната по време на дебата по вота на недоверие. Даже лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не защити сепия премиер и своето правителство.“, заяви на пресконференцията говорителят на депутатите от БСП Елена Йончева.

Самият Цветанов предпочете лаконично да обобщи също на брифинг в кулоарите на парламента: „БСП друг път да ни пита, преди да внесе вот на недоверие – несъстоятелни са!“

„Не чух сериозен дебат, по-безсислен и жалък вот не съм виждал.“, коментира накратко и вицепремиерът Красимир Каракачанов.