Пълен позор: отложиха изстрелването на телескопа Джеймс Уеб за 2021 година

1
110
Добави коментар
redbul80
redbul80

27 юни 2018 г. 21:21 ч. Гигантският космически телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“, известен още като „заместника на Хъбъл“, се премести още едно стъпало напред по стълбичката на позора. Днес беше оповестено, че изстрелването му се отлага за 2021 година [1]. Поредното отлагане се случи само три месеца след предишното, когато беше оповестено, че датата за старта се измества от 2019 за 2020 година [2]. Сега саркастично можем да добавим, че нищо чудно след още три месеца да бъде добавена още една година към отлаганията.

При това НАСА съобщи, че общата цена на телескопа се очертава да възлезе на $9.9 милиарда долара. Американските данъкоплатци имат пълното основание да питат къде отиват тия пари. Авторитетният журналист Кийт Кауинг от НАСАУоч напомня [3], че първоначално през 2002 година договорът е бил сключен за $824 милиона долара. Как телескопът поскъпнал до близо $10 милиарда … това никой не знае.

Разработката на „Джеймс Уеб“, който хумористично настроени космически ентусиасти нарекоха „Джъст Уейт“ (буквален превод – просто почакайте), бе съпътствана от множество проблеми. Наскоро ръководството на мисията откри, че винтове и гайки хвърчат от телескопа и никой не знае защо [4].

Най-разумното нещо, което може да се направи, е политиците да вземат решение да зачеркнат окончателно боклучавия телескоп, предавайки го на вторични суровини. Но надали това ще стане. Аргументът е, че за „Джеймс Уеб“ вече са похарчени толкова много много пари, че няма как да не бъде завършен. Това в икономиката се нарича sunk cost fallacy. Икономистите определят поведението като ирационално – ако толкова много пари са похарчени за даден проект безрезултатно, какъв е смисълът да се продължава? Въпреки това на базата на sunk cost fallacy се финансират редица дългострои в редица държави. САЩ не е изключение. И България не е изключение – типичен пример е АЕЦ Белене. 

Няма спор – днешните новини са лоши за НАСА. Бюрократичната космическа агенция за пореден път се проваля в това да реализира навреме мащабен проект. Новините са и лоши за основния подиспълнител на телескопа, Нортроп Груман. 2018-та е изключително лоша за компанията – първо в началото на годината поради дефект на адаптер, произведен от Нортроп Груман, бе загубен шпионският спътник „Зума“. А сега – проблемите с „Джеймс Уеб“.

„Джеймс Уеб“ е замислен през 90-те години на миналия век, а първоначалната му формулировка е направена през 1999 година. Това ще рече – разработката на телескопа се бави вече четвърт век. Никога вече  не трябва да се строи космически апарат по неговия модел, категорични са някои експерти. 

Гигантското жълто огледало на телескопа „Джеймс Уеб“. Credit : NASA/Chris Gunn