Жена поиска евтаназия след неуспешна козметична операция | Temaonline.bg

1
116
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

На 26 юни 41-годишната Сунай Йозтюрк поиска разрешение да замине за Белгия или Холандия, за да се подложи на асистирано самоубийство – съобщи Demirören News Agency.

Жената се подложила на козметична операция за избелване на зъбите на 25 януари в частна клиника в южната провинция Анталия. 20 зъба й били покрити с циркониеви коронки – въпреки че жената се оплакала от зъбобол в единия от тях. Но зъболекарят изобщо не й обърнал внимание.

Циркониеви коронки
––––– 

След няколко дни болката станала непоносима и тя отишла отново на зъболекар, който с нейно разрешение извадил три зъба.  

Въпреки това обаче болката продължила и тя отново отишла на зъболечение, отново й извадили зъби, след това още и още – докато не загубила всичките си 32 зъба.

Но дори и след тази радикална намеса болката продължила и никой не можел да й каже на какво се дължи тя.

Накрая я пратили на невролог и той й направил скенер на мозъка. Така й открили, че страда от тригеминална невралгия – хронично заболяване, което се проявява като внезапни пристъпи остра, стрелкаща болка, или мъчителни до нетърпимост спазми по лицето. Тригеминалната невралгия е разстройство на нерва, който осигурява чувствителността на лицето. Симптомите са стрелкаща болка от едната страна на лицето.
 

Тригеминалният нерв (5-ят черепно-мозъчен нерв) при излизането си от черепа се разделя в три клона: единият клон осигурява чувствителността на челото, другият – на бузата, а третият – на долната челюст (съответно n. ophtalmicus, n. maxillaris и n. mandibularis). Може да бъде засегнат или само един от или и трите нерва,  които са свързани с моториката на лицето като дъвчене или захапване. 

 В крайна сметка Сунай се подложила на още една операция в клиниката на Университета „Акдениз“, където й отстранили тригеминалния нерв. Но болката не изчезнала и отново се върнала. 
 

 

“Досега съм над 10 медикамента, които би бяха предписани от различни лекари, но никаква полза. Не мога да говоря, едва движа устата си. Не мога и да ям нормално – никаква твърда храна, само супа, каша и течности. Отслабнах с 34 кг“ – разказва Сунай Йозтюрк. – Това не е живот, това е мъчение и искам да сложа край на мъките. Холандия и Белгия разрешиха евтаназията и искам да отида там, искам да умра, за да не страдам повече. 

Президентът на Турската асоциация за медицинска етика проф. Айшегюл Демирхан Ердемир каза, че турските закони не разрешават евтаназията и Сунай няма как да получи разрешение да сложи край на живота си.

“В Турция подобна процедура се счита за убийство“ – каза Ердемир и подчерта, че тригеминалната невралгия предизвиква непоносима болка, „но има лечение и все още има методи, които не са приложени към казуса на Сунай Йозтюрк“.

Проф. Сибел Чакър от психиатричния факултет към Истанбулския университет обясни, че това заболяване е свързано с непоносими болки и води до депресия, тревожно състояние и провокира мисли за самоубийство.

“Пациентът задължително трябва да потърси помощ при психиатър“ – съветва проф. Чакър.