Депутатите гласуваха да не си отменят лятната ваканция

1
118
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Предложението на БСП за отмяна на лятната ваканция на депутатите беше отхвърлено.

„За“ гласуваха 68 народни представители, „против“ – 10 и „въздържали се“ – 104 , с което предложението бе отхвърлено.

Проектът бе прегласуван и отхвърлен.

Опозицията настоя ваканцията от 1 до 31 август парламентът да не почива, за да приеме законодателни промени за хората с увреждания. Като аргумент от БСП посочиха, че търпението на тези хора е изчерпано поради очевидната и безспорна невъзможност за оживяват в условията, в които ги поставят парламентът и правителството.

ГЕРБ са натискали 837 пъти копчета напред – назад за онкоболните без мисъл – сега ще се види как ще гласуват за майките на деца с увреждания  – каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„От разговора, който водим досега се разбра едно – взели сте си поука от дебата за намаляване на заплатите. Когато скочихте рязко и казахте, че това е популизъм и това не трябва да се случва, получихте оценката от българския народ. Сега очевидно сте сменили тактиката“, каза Нинова.

По думите й каквато и тактика да прилагат, ще дойде гласуването след 1-2 минути и тогава ще се види, че гласуват „против“.

„Искам да коментирам аргументите дадени дотук. Както винаги, когато нямате аргументи по същество по идеята, прибягвате до аргументи по процедура и за човека, който го е внесъл предложението“, заяви Нинова.

Тя призова управляващите да прочетат правилника, където пише, че Народното събрание може да реши да си промени ваканцията.

„Второ, нямали сме били дневен ред, програма, срок и отговорност. Внесете дневен ред“, допълни Нинова. Тя попита какво чака Волен Сидеров, за да внесе точките за Крим толкова време.

По отношение на искането на управляващите въпросът да бъде обсъден на извънредно заседание, Нинова заяви:

„Първо казахте, че темата е много сложна, че иска дълги разговори, дълги обсъждания и изведнъж казвате, че ще дойдем за едно заседание. Как точно ще го приемете за едно заседание, като казвате, че не ви стигат месеци, защото е много сложно?“, попита тя. „Може би втора седмица стоя и ви гледам как казвате, че от 90 гласувания, съм гласувала 5. Седя и ви гледам чудото и сеира. За да ви кажа следното – 279 пъти, не 90, натискания на копчето имате, за да лишите онкоболните от лекарства през декември 2017 г. И след един разговор с премиера обратно 93 пъти сте натиснали копчето наобратно. Значи 837 пъти сте си натискали копчета напред назад, кой както ви нареди – без грам мисъл и без резултат от това гласуване“, поясни лидерът на БСП. „Нали знаете, че стилът, който се опитвате да налагате в парламента, може да срещне същия отговор, да почнем да броим кой колко е гласувал. Резултатът при вас ще е същия. Не, уважаеми, няма да бъдем част от дъното, което ударихте в парламента“, каза Нинова.

По думите й друг аргумент срещу предложението на БСП бил див популизъм и че постоянно казва, че говори от името на народа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че БСП говори от името на майките на децата с увреждания, които са написали, че имат нужда от сериозна промяна.

Законите за хората с увреждания ще стоят в парламента цяло лято, както и майките на деца с увреждания в палатките, а ние през това време ще почиваме.

Лидерът на БСП заяви, че днес омбудсманът Мая Манолова ще внесе законови промени след разговорите с майките на деца с увреждания. тя уточни, че ако те отговарят на исканията на майките, оглавяваната от нея партия ще припознае промените.

„Нямали сте били материал за работа – ето ви един материал“, каза Нинова във връзка с предложението на Мая Манолова.

По думите й министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се е ангажирал докрая на юли да внесе закон.

„Какво ще се получи – тези закони ще стоят в деловодството до септември, а ние през това време ще почиваме. Заедно със законите в деловодството, майките и децата ще лежат в палатките“, каза Нинова.

Лидерът на БСП призова управляващите да бъдат честни и откровени и да кажат, че не искат да работят през август.

„Ние заставаме с лицата си, с имената си и ви казваме, че от името на майките на децата с увреждания искаме отмяна на ваканцията. Вие ми кажете от чие име говорите, че искате да си почивате по плажовете“, каза Нинова.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Антон Кутев заяви: „Ако министър Бисер Петков е поел ангажимент законът да е готов до края на юли, значи имаме всички основания да работим през август. Налага се да работим през месец август, защото за хората с увреждания това е болка, това може да коства и живота на някои от тях. Отнесете се човешки към въпроса. Тези хора имат нужда от промяна сега“.

Той обясни, че Министерство на труда и социалната политика работи поне по 2 законопроекта, а днес трябва да бъде внесен и третият- на омбудсмана Мая Манолова. По думите му най-важният от трите законопроекта е за социалните услуги, който е писан от ГЕРБ при кабинета „Борисов 1“.

„Той трябваше да бъде готов и приет през 2016 г. За него се знае и се работи достатъчно отдавна“, подчерта социалистът.

Той обясни, че още миналия април е провел разговор за този закон със социалния министър Петков.

„Той пое ангажимент да работи за този закон и да го направи по най-бързия начин преди година и три месеца. Това е достатъчно време да може този законопроект да е готов“, коментира зам.-председателя на парламентарната група на левицата.

Кутев заяви, че в медиите е излязла информация, че на среща на министъра с хората с увреждания, той е поел ангажимент законът да е готов до края на юли месец.

„Значи имаме всички основания да работим през август месец, за да го приемем. Закъснението е огромно“, каза още той.

Депутатът подчерта, че това не е единственото закъснение на изпълнението на Плана за интеграция на хората с увреждания, но то е най-важното, защото без него, не може да продължи процеса.

„Колкото повече закъснява законът, толкова повече намаляват шансовете през 2020 г. да се ратифицира протоколът към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Фактът, че не са приети досега тези законопроекти, е изцяло грешка на сегашното Народно събрание и на сегашното мнозинство“, заяви Антон Кутев.

Депутатът Михаил Христов посочи: „Трябваше да има дебат, а не да кажете защо няма да гласувате за предложението ни“.

Как си позволявате да правите политика с болките на хората? Не ви ли е срам?  – опита БСП депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. – Не е преимущество на никого да си прави политика с болките и страданията на хората“, заяви той.

„Дивият популизъм ме кара да си мисля: нима обслужвате фармацевтичните компании? Виждам ви като лобисти, а не като защитници“, коментира Вежди Рашидов. „Проблемът се решава с властови ресурси и разумно, не средата на годината. Къде бяхте, когато приемахме бюджета? Знаете ли колко онкоболни деца има? Така като ви гледам не сте им помогнали, само говорите“, каза още той.

Всяко кихане за БСП е повод за оставка. Единствено вие се занимавате със всяко кихане на правителството и ГЕРБ и искате оставка – това ли ви е политиката?“, попита той БСП. „Спрете с тези палатки, седнете да направим нещо. Стига с тази политика, тя е на много ниско ниво. Парламентът става все по-слаб, замислете се за това“, заяви Вежди Рашидов.
 

Щях да подкрепя предложението на БСП за отмяна на ваканцията, ако беше направено политическо грамотно, а то не е – каза председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров преди гласуването на предложението на БСП за отмяна на лятната ваканция за гласуване на законодателни промени за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябваше да го изпипате, да предложите промяна. Тогава щях да се съглася“, коментира той. „За какво да няма ваканция- тук куцате. Трябваше да представите програма за работа на парламента“, посочи Волен Сидеров. „Г-жо Нинова, бяхте председател на социалната комисия при кабинета „Орешарски“ година и половина. Извинявайте, но не придвижихте тези неща“, обясни той. „Ако се приеме предложението да няма лятна ваканция можем да обсъдим и анексирането на Крим и отпадането на новините на турски“, каза още Волен Сидеров

Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков обяви: „Всички искаме да имаме адекватен закон, който да реши проблемите на хората с увреждания- да е устойчив във времето и да е финансово обезпечен“. „Можем да сбъркаме ако оказваме прекалено голям натиск спрямо работната група и експертите, които работят по закона“, коментира той.