Ракета на японска фирма рухна на стартовата площадка в страховита експлозия

2
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 30 Юни 2018

Посещения: 21

Кадър от снощната експлозия. Photo : Interstellar Technologies

30 юни 2018 г. 10:10 ч.

Светослав Александров. Снощи в 23:30 ч. българско време частната японска компания Интерстелар Текнолоджис се опита да изстреля ракетата „Момо 2“. Това бе вторият опит за изстрелване на ракета от този тип. За последен път „Момо“ летя на 30-ти юли 2017-та година. Тогава тя достигна едва 20 от планираните 100 километра, тъй като 80 секунди след излитането полетът бе прекратен поради технически проблем.

Снощи надеждите бяха големи за пълен успех, но ракетата се справи много по-зле в сравнение с миналогодишния опит. Двигателят успя да работи само няколко секунди, ракетата се издигна едва на няколко метра над Земята, след което рухна в страшна експлозия. 

Екипът е изненадан от развитието на ситуацията. Двигателят е тестван многократно на Земята, в продължение на дълги минути и никога не е експлодирал. Няма яснота защо точно сега се случи това. 

Няколко думи за Интерстелар Текнолоджис: компанията разработва ракетите „Момо“, които трябва да способни да извеждат 20 килограма полезен товар на височина 100 километра по суборбитална траектория. Полетът осигурява 4 минути безтегловност, достатъчно за провеждане на научни експерименти. На базата на добития от „Момо“ опит Интерстелар Текнолоджис иска да разработи и по-голяма ракета за извеждането на малки спътници в околоземна орбита. За разлика от много други стартъпи за суборбитални полети, които разчитат на твърдогоривни двигателни системи, едностепенните ракети „Момо“ са течногоривни и работят с етанол и кислород.

Снощната авария нанася тежък удар върху Интестелар Текнолоджис и дано двата поредни провала не откажат компанията. Хубаво е да напомним, че СпейсЕкс, компанията на Илон Мъск, имаше цели три аварии на ракети „Фолкън 1“, преди да отчете успешен полет на четвъртия път. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/