Хаамонга а Мауи – монументът, ‘издигнат от полубогове’

1
120
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Островите Тонга са разпръснати върху площ от приблизително 700 000 квадратни километра в Тихия океан. На един от 176-те острова се извисява един изключително загадъчен монумент – трилитон* на име Хаамонга а Мауи.

Трилитон* – структура от 3 големи монолитни каменни блока.

Хаамонга а МауиСнимка: tripfreakz.com

Кралство Тонга е полинезийска суверенна област, разположена върху 176 острова, като само една четвърт от тях са населени. Не е ясно от колко време тези острови са обитавани, както не е ясна и възрастта на няколкото археологически обекта в региона. Въпреки това се смята, че първите обитатели на островите са пристигнали около 1500 години преди Новата ера, тъй като това е възрастта на най-старото открито селище на остров Тонгатапу, където се намира и необикновеният монумент Хаамонга а Мауи.

Достигането до тези необитаеми острови преди повече от 3 хилядолетия е било голямо постижение за народа Лапита – предполагаемите първи обитатели на островите. Лапита е праисторическа култура, предшестваща полинезийците, заселила се на тези острови, идвайки от Хавай и Великденските острови, което свидетелства за развитите им навигационни умения. Древната столица на островите Тонга бил град на име Муа, чието име напомня за изгубения континент Му, считан от мнозина за митично място, което никога не е съществувало.

Снимка: www.wondermondo.com

Монументът Хаамонга а Мауи се намира на около 30 километра от Нуку-алофа, столицата на остров Тонгатапу. Това е масивна каменна структура, за която има теория, че е построена около 1200 година от Новата ера от тогавашния владетел. Редица учени са на мнение, че монументът е представлявал вход към кралския дворец, но според някои местни Хаамонга а Мауи е издигнат като символ на братската обич между синовете на крал Туитатуи, управлявал в края на 12-ти и началото на 13-ти век.

Хаамонга а Мауи се състои от 2 вертикални каменни блока и един хоризонтален върху тях. Монументът е направен от коралови варовикови плочи, изграждащи структура с височина от 5.2 метра, ширина от 5.8 метра и дебелина от 1.4 метра. Всеки един от каменните блокове тежи между 30 и 40 тона. Интересно е, че на хиляди километри от островите Тонга се намира друг древен монумент, който има подобна структура и размери – трилитоните в Стоунхендж, Великобритания.

Трилитон в СтоунхенджСнимка: www.biography.com

Съществуват различни легенди свързани с Хаамонга а Мауи. Една от най-популярните истории гласи, че монументът е издигнат от полубоговете Мауи, тъй като никой смъртен не притежава силата да го направи. Твърди се, че Мауи намерили камъните далеч в океана и ги пренесли с огромни канута. Тези полубогове заемат голяма част от фолклора на тихоокеанските острови. В Хавай, Тонга, Таити и Нова Зеландия има множество истории свързани с Мауи, като се говори, че те са първите обитатели на островите и искали да дарят вечен живот на хората.

Снимка: www.wondermondo.com

През 1967 година управляващият тогава Тонга, крал Тауфа-ахау Тупоу IV, предложил теория, която гласяла, че Хаамонга а Мауи е издигнат с астрономическа цел и е свързан със слънцестоенето и равноденствието. Въпреки че досега учените не са открили категорични доказателства, подкрепящи това твърдение, то не е отхвърлено като вероятност, имайки предвид, че много други древни монументи по целия свят са свързани именно с тези астрономически явления.

Все още има съмнения дали Хаамонга а Мауи е издигнат от владетел на Тонга около края на 12-ти и началото на 13-ти век или е значително по древен. Това, което се знае със сигурност е, че има значителна прилика с други монументи, разпръснати по целия свят и учените продължават да го изследват с цел да разберат кой, кога и с каква цел го е направил.