Баба им вика ущипци, а за мен са най-вкусните мекички! Излапваме цяла купчина на закуска, нямат грешка – ето я нейната тайна!

1
168
Добави коментар

Ето ви една рецепта, която е много лесна, а резултатът ще ви донесе множество комплименти и благодарности.

Ще ви кажем как да приготвите страшно вкусни мекички, много подходящи за съботната или неделната сутрин, на които нашите баби са казвали „ущипци“. Те са изключително крехки, отвътре са кухи и най-важното – изобщо не са мазни. И гарантирано докато се усетите, подносът ще остане празен. Просто приказка! А и приготвянето им не е никаква философия.

Ето и необходимите продукти:

2 яйца, 25 грама прясна мая, 600-650 грама брашно, 50 мл вода, 50 мл заквасена сметана, 100 мл кисело мляко, 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка оцет, бакпулвер – на върха на чаена лъжичка.

Приготвяне:

Маята не се оставя да втаса, а се смесва с всички течни съставки. След това се добавят разбитите яйца, солта, захарта и бакпулвера. Накрая постепенно се прибавя и пресятото брашно. Замесете гладко и незалепващо тесто, покрийте го с фолио и го оставете в хладилника да престои два часа. След това, без да премесвате тестото, го разточете на кори. Нарежете форми по желание. Подредете подготвените ущипци върху чиста кърпа и оставете за малко да втасат. През това време загрейте олиото. Пържете и от двете страни, докато не се получи приятен златен загар. След това ги наредете върху кухненска хартия, за да попие мазнината.

Да ви е вкусно!

loading…