Имате ли достатъчно време за всичко, което искате да правите? Ако времето все не ви стига, прочетете това

1
270
Добави коментар

Последвайте този странен съвет

Имате ли достатъчно време за всичко, което искате да правите? Над 50 процента от хората отговарят отрицателно, а някои дори се оплакват от хроничен „глад за време“, в който не успяват да свършат дори най-необходимото, пише Obekti.bg, позовавайки се на PsyBlog.

Как бихте реагирали, ако ви кажем, че решение има, и че това решение включва да дарите безвъзмездно от свободното си време на други хора? Да, не звучи особено логично.

Но съзнанието ни е странно създание и за него нещата стоят малко по-различно. Емоциите и вниманието ни изменят възприятията ни за време. Както гласи известният цитат от Айнщайн – „Задръжте ръката си върху горещ котлон за минута и ще ви се стори като час. Седете един час със симпатично момиче, и ще ви се стори като минута. Ето това е относителност“.

Това, че възприятието е по-важно, отколкото изтеклите минути, и че, парадоксално, когато даваш време, печелиш време, се доказва от следното проучване.

В него на хората получават определено време, което:

могат да прекарат за себе си
да го пропилеят
да го посветят на други, приятели или непознати

Учените откриват, че хората, които посвещават времето си на другите, след това чувстват, че имат повече време, както в настоящия момент, така и в бъдеще в сравнение с тези, които са го прекарали за себе си или за го загубили.

„Прекарването на време, посветено на другите, кара хората да се чувстват, че са направили много за дадено време – и колкото повече имат чувството, че са направили, толкова повече време чувстват, че имат.“

Пълноценно прекараното време сякаш се разширява в ума ни, като ни дава илюзията, че разполагаме с достатъчно. Когато прекараме времето си пълноценно, например когато го посветим на някого, това ни кара да се чувстваме по-ефективни и способни.

Разбира се, има нещо като горна граница. За някои хора, например тези, които целодневно полагат грижи за някой друг, е жизнено необходимо да отделят време за себе си. Но за останалите от нас, които непрекъснато чувстваме, че се състезаваме с часовника, може да се окаже полезно да опитаме тази стратегия.

 

Източник: БЛИЦ

loading…