Русия ликува, Испания шоково напуска Мондиала | Temaonline.bg

1
127
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

След 120 минути, дузпи и като видя топката само през една четвърт от мача „Сборная“ изрита огт Мондиала соченият предварително за фаворит отбор на Испания. 

В герой на мача се превърна втарят на Русия Акинеев, който спаси мрежата в редовното време и продълженията, а след това и две дузпи на 10-пъти по-скъпите футболисти на „Фурия Роха“. 

Сборная надигра световните шампиони, въпреки че футбалната статистика бе безпощадно в полза на испанците, макар е в редовното време мачът завърши само с по един отбелязан гол за 1:1.

При дузпите Смолов, Игнашевич, Головин и Черишев бяха точни за Русия, докато Коке и Яго Аспас пропуснаха за „Фурия роха“ и след 4:3 Русия продължи напред.

Така на 7 юли отборът ще срещне победителя от срещата между Хърватия и Дания. Четвъртфиналният сблъсък е на 7 юли на стадион „Фищ“ в Сочи.

Въпреки огромното превъзходство по трибуните на домакинските фенове и мощната подкрепа, двубоят започна мечтано за Испания.

Още в 12-ата минута „Ла Фурия“ поведе, след като Сергей Игнашевич си отбеляза нелеп автогол, докато се опитваше да опази Серхио Рамос при едно центриране. По този начин, на 38 години и 352 дни, Игнашевич се превърна в най-възрастния футболист, отбелязвал си автогол на световни футболни финали, а автоголът бе под №10 на Мондиал 2018, като досегашният рекорд по този показател бе само шест.

Русия пък е едва вторият отбор, който си вкарва два автогол на един шампионат след България през 1966 г.
 

Иначе двубоят противопостави два различни стила, като Русия цял мач игра дефанзивно, докато Испания държеше топката и си подаде повече от 1000 паса, но това не доведе до големи опасности.

След гола испанците не успяха да направят нито една смислена атака към противниковата врата до края на полувремето, а Русия натисна и заслужено стигна до изравнително попадение.

Играчите на Станислав Черчесов продължиха да бъдат много организирани и отлично подредени в своята половина.

В 40-ата минута безупречният както винаги рефер Бьорн Кайперс отсъди дузпа в полза на домакините, след като Дзюба игра с глава след корнер и прати топката във вдигната ръка на Жерар Пике и въпреки близката дистанция между топката и ръката на защитника, съдията посочи бялата точка. Самият Дзюба се нагърби с отговорността и не сбърка – 1:1.
 

 

След почивката руските футболисти продължаваха да изпълняват безупречно тактиката на треньора Черчесов, която бе подредила подпреди играчите в половината пред вратаря Акинфеев и с този непробиваем защитен вал нападението на испанците бе напълно безсилно да скара гол.

 Двете линии на отбрана не оставяха никакви пространства в собствената си половина и това караше испанците да си подават по ширината на терена.

„Фурия роха“ действаше бавно и без никаква изненада и дори влизането на Андрес Иниеста не успя да вкара някакви нови идеи.

Все пак пред ветерана се откри добър шанс, който беше създаден от него. Иниеста стреля мощно в 84-ата минута от около 25 метра, но вратарят Акинфеев се намеси отлично.
 

Русия имаше само две добри възможности на контраатаки, но играчите в бяло не успяха да демонстрират елементарни футболни достойнства, резервата Смолов и Черишев действаха разконцентрирано в половината на Испания и не успяха да стигнат дори до удар.

В крайна сметка в редовните 90 минути нови голове не паднаха и така двубоят влезе в продължения.

В първото продължение Испания продължи да бъде по-активният отбор и стигна до два точни удара, но и двата с нищо не застрашиха Акинфеев. Първо Асенсио стреля много слабо с левия крак, а после Пике опита с глава.

Към края на първото продължение Фернандо Йеро заигра с двама нападатели, като рискува всичко и пусна Родриго Морено, който застана до Яго Аспас.

Именно нападателят раздвижи играта на тима си и се стигна до няколко опасности за Испания. В 114-ата минута Пике беше задържан в наказателното поле и „Фурия роха“ поиска дузпа, но съдията Бьорн Кайперс се допита до видеоарбитрите и не отсъди нищо.

При първите четири дузпи грешки нямаше, след като Иниеста, Смолов, Пике и Игнашевич При изпълнението на Смолов Де Хеа уцели ъгъла и дори докосна топката, но не успя да спре удара му. Ветеранът Игнашевич също стреля много хладнокръвно.

След това Коке пропусна третият изстрел за Испания. Халфът стреля слабо и не успя да насочи добре топката, а Акинфеев спаси.

Головин, Рамос и Черишев бяха точни и така дойде ред на решителна пета дузпа за Испания, която Яго Аспас пропусна. Резервата заложи на силата, но с левия си крак Акинфеев успя да избие и да прати отбора си напред.