Астрономите наблюдаваха за първи път раждане на планета | Temaonline.bg

1
180
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

За първи път астономите уловиха раждане на нова планета, която си проправя път през диск от прах, обгърнал неговата звезда – оранжево джудже на 113.4 парсека (370 светлинни години) от Земята – съобщава The Space.

Звездата е известна с името PDS 70, зато астрономите кръстиха „космическото бебе“ PDS 70b.

Астрономите разполагат със солиден и правдоподобен модел за формирането на планетите, но проверката на тази теория е изключително трудна задача. Учените знаят, че когато се формират звездите, те са заобиколени от водовъртеж от диск от прах, скали и газ около екватора. Формирането на планетата се случва когато тези частици започнат да се сблъскват една в друга, стават гравитационно по-силни и започна да събират космически материал от своята орбита, чрез който формират планетата.

Астрономите са открили няколко подобни протопланетарни диска – както се наричат тези космически елементи – и дори разполагат със спектрални данни за формиране на планети.

Но до този момент никога не сме успявали да фотографираме раждането на планета – защото това е изключително трудно. Това ес дължи на факта, че екзопланетите са на гигантски големи разстояния от нас и поради това е много трудно да бъдат уловени с оптични телескопи. Особено, когато отразяваната от тях светлина се разсейва от яркостта на звездата. Поради същата причина не сме в състояние да виждаме звездите през деня – слънчевата светлина скрива всичко и ние вече не виждаме космическата необятност.

Теорията гласи, че газовите планети се формират от водовъртеж от водород и хелиеви молекули, укротени от собствената им гравитация. Но никога досега не сме наблюдавали от Земята подобен космически процес. 

Сега учени от Астрономическия институт „Макс Планк“ в Хайделберг и инструменталният консорциум SPHERE (Spectro-Polarimetric High-Contrast Exoplanet Research) към Южната европейска обсерваторията от Много големи телескопи (VLT) в Чили успяха да направят уникални снимки от раждане на нова планета. На фотографиите се вижда как от въртящ се протаплазмен диск от газ и прах се формира планетата PDS 70b, която продължава да акумулира материя и все още не се е формирала докрай.

 

Новородената планета се намира в слънчева система на само 5.4 млн. години и тя обикаля в орбита около слънцето PDS 70  на разстояние от 2.9 млрд. км.

На снимките планетата се вижда ясно като светла точка вдясно от тъмния център.

Тъмният регион в центъра на снимката се дължи на използването на коронарограф – телескоп, позволяващ да се наблюдава звездната корона извън затъмнената част. Известно е, че звездната корона излъчва много по-слаба светлина от диска на слънцето, затова с невъоръжено око тя може да се види само при слънчево затъмнение, докато дискът на Слънцето е затъмнен.

“За нашето изследване ние се спряхме на PDS 70 – звезда, около която обикаля млада новоформирана планета“ – коментира за Telegraph Мириам Кеплер от Института по астрономия „Макс Планк“. – „Тези дискове около младите звезди са котило за раждане на планети, но досега астрономите така и не успяваха да различат и да наблюдават появата на бебе-планета в тях“.