Хибриден автобус тестват по улиците на София (СНИМКИ)

1
141
Добави коментар

За първи път по улиците на София ще бъде тестван хибриден автобус. Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на превозното средство на фирма „Соларис“.

Хибридният автобус, който се задвижва чрез електричество и дизел ще се включи в столичния градски транспорт за 10 дни. Той ще се движи по маршрута на линия 10 ТМ. Фандъкова посочи, че чешката фирма, чиито производство е автобусът е добре позната на столичната администрация, тъй като в момента в града се ползват 80 техни тролейбуса.

Досега са тествани общо шест електробуса, посочи кметът и допълни, че това е правено преди обявяването на обществената поръчка за доставка на този тип превозни средства. Целта на тестването е да подготви една качествена процедура, поясни Фандъкова. В момента тече подготовка на процедура за закупуване на 20 хибридни автобуса. Фандъкова отправи покана и до други производители да предложат свои хибридни превозни средства за тестване.

 

В последните три – четири години извършваме модернизация на наземния транспорт каквато не е позната от много деситилетия, особено по отношение на подмяната на автобусите, каза кметът. По думите й към момента има сключен договор за закупуване на 20 електробуса, които ще дойдат до края на годината. Днес ще бъде сключен договор за 22 автобуса на природен газ и предстои да бъде избран изпълнителят за 60 съчленени автобуса на природен газ. До средата на месец август Столичния електротранспорт ще приема документи за нови 15 електробуса, каза още Фандъкова и допълни, че около 60 процента от автобусите в София са подменени с нови.

Б

През 2019 г. очакваме този процент да нарасне чувствително, така че средната възраст на автобусите да бъде между шест и седем години максимум, което е един много добър европейски стандарт, посочи още тя.

Фандъкова коментира и проблемите, възникнали вчера след спирането на трамвай 7 и заместването му с автобус, докато текат ремонтите по трамвайното трасе. Тя отбеляза, че винаги в началото е трудно, включително и за движението, но екипите са реагирали бързо и адекватно и днес ситуацията е коренно различна.

Важно е да можем да се възползваме от най-свободните месеци – юли и август, и да напреднем чувствително в дейностите по асфалтирането, каза още кметът. По думите й се следи непрекъснато дали са достатъчно автобусите или не, особено в час пик.