Seo оптимизация – Сео optimizirane. Оптимизиране на уеб сайт за търсачките

2
331
Добави коментар

Как да се класираме: Основен план за SEO в 25 стъпки – Превод на статията How to Rank: 25 Step SEO Master Blueprint с автор Сайръс Шепард (Cyrus Shepard), публикувана за първи път в MOZ
Как да се класираме: Основен план за SEO в 25 стъпки

Първа част: Проучване на ключови думи
Втора част: Съдържание
Трета част: Архитектура, Оптимизация на страницата [On-Page Optimization]
Четвърта част: Изграждане на връзки

Ако сте като повечето оптимизатори, прекарвате много време в четене. През последните няколко години съм прекарал стотици часове в изучаване на блогове, ръководства и патенти на Google. Не много отдавна осъзнах, че 90 % от това, което чета, не променя това, което всъщност правя, а именно – основната работа по позициониране на една уеб страница по-високо в Google.

За по-новите SEO специалисти, процесът може да се окаже съкрушителен.

За да го опростя, създадох този план за SEO. Той е предназначен да послужи като основна рамка за по-новите в SEO, върху която да построят своята работа. Този основен план, под една или друга форма, е помогнал на стотици страници и дузини сайтове да си спечелят по-високи класирания.

Мислете за него като за наръчник с инструкции по SEO от средно ниво, за начинаещи.

Ниво: от Начинаещи до Средно напреднали

Времева рамка: от 2 до 10 седмици

Какво трябва да знаете: Планът предполага, че имате основни познания по SEO: не се плашите от title тагове, можете да сложите a rel=canonical и сте изградили някоя и друга връзка (Ако все пак ви е за първи път, препоръчваме ви да прочетете наръчника по SEO за начинаещи, както и да разгледате нашия раздел за обучение

Blueprint-SEO

Blueprint-TOC
Проучване на ключови думи

1. Да работиш по-умно, не по-здраво.

Проучването на ключови думи може да бъде лесно или трудно, но винаги трябва да е забавно. За целите на този план, нека да направим проучване на ключови думи по лесния начин.

Най-големите грешки, които хората правят при проучването на ключови думи са:

Избор на ключови думи, които са твърде общи
Ключови думи с твърде много конкуренция
Ключови думи без достатъчен трафик
Ключови думи, които не водят до реализация
Опити да се класират по една ключова дума в даден момент.

Най-голямата грешка, която хората правят, е да се опитват да се позиционират за една единствена ключова дума. Това е трудният начин. Много по-лесно е, и много по-изгодно, да се класирате за стотици или дори хиляди ниско-конкурентни ключови думи [ long tail keywords] с едно и също съдържание.

Вместо да се позиционираме по една ключова дума, нека насочим нашия проект около тема на ключовите думи.

2. Темата на ключовите ви думи

Използването на теми на ключовите думи решава много голяма част от проблемите. Вместо да се позиционирате за една ключова дума, която е Светият Граал, по-добра цел е да се класирате за много ключови думи, съсредоточени около една единствена идея. Направено правилно, това води до удивителни резултати.

keword-blueprint

Предполагам, че знаете достатъчно за вашия бизнес, за да разбирате какъв тип посетители търсите и дали търсите трафик или реализации или и двете. Независимо от отговора, има едно просто правило, което важи: колкото по-конкретно определите темата си, толкова по-лесно ще й бъде да се класира.

Това са основни неща, но не пречи да бъдат повтаряни. Ако темата ви е футбол, ще ви бъде трудно да се класирате за “Super Bowl”, но малко по-лесно да се позиционирате за “Super Bowl 2014″. Още по-лесно ще е да се класирате за “Най-добрите рецепти от Super Bowl за 2014 година.”

Не се фокусирайте върху конкретни думи все още – всичко, което трябва да знаете е вашата обща тема. Следващата стъпка е да откриете точните определения за ключовите си думи [keyword qualifiers].

3. Конкретизирайте определенията

Определенията са думи, които добавят конкретика към ключовите думи и определят намерение. Те се срещат под множество форми.

Час/дата: 2001 г., декември, сутрин
Цена/качество: Евтини, най-добри, най-популярни
Намерение: Купи, пазарувай, намери
Местоположение: Хюстън, навън, онлайн

Идеята е да се намерят възможно най-много определения, които подхождат на вашата аудитория. Тук е мястото, където инструментите за ключови думи влизат в играта. Можете да използвате всеки инструмент за ключови думи, който искате, но сред най-добрите са Wordstream, Keyword Spy, SpyFu, Bing Keyword Tool и Übersuggest

За бърза и реална преценка, Übersuggest е фаворитът в SEO. Направете проста заявка и експортирайте над 100 предложени ключови думи, базирани на функцията на Google за автоматично допълване [Autocomplete], работеща въз основа на реалните търсения в Google.

Споменах ли, че е безплатно?

4. Намиране на диаманти в Google

Към този момент имате няколко десетки или няколко стотин ключови думи, които да сложите в Google Adwords Keyword Planner.

ubersuggest

Професионален съвет # 1: Въпреки че е възможно да се работи със сто ключови фрази наведнъж в Google Keyword Planner, можете да получите по-голямо разнообразие, ако ограничите вашите търсения до 5-10 на път.

Използвйки “Точни” [“Exact”] типове търсене, ние търсим 10-15 тясно свързани ключови фрази, с приличен обем на търсене, но не и с твърде много конкуренция.

Професионален съвет # 2: Бъдете внимателни, доверявайки се на колоната “Конкуренция” [Competition] в Google Adwords Keyword Planner. Това се отнася до предложенията за платени заявки за търсене, а не за органичното търсене.

5. Отнесете се стратегически с конкуренцията

Сега, след като имаме основен набор от ключови думи, трябва да разберете дали всъщност можете да се класирате за вашите фрази. Имате два основни метода за оценяване на конкуренцията:

1. Автоматизирани инструменти като Keyword Difficulty Tool
2. Гледане и следене на SERP

Ако имате платен абонамент за Seomoz [сега само moz] (или дори безплатна пробна версия), Keyword Difficulty Tool ще изчисли, на базата на 100-точкова скала, оценката за трудност на всяка отделна ключова фраза, която сте въвели.

keyword difficulty

Ключовите фрази в диапазона 60-70 + обикновено са конкурентни, а ключовите думи в диапазона 30-40 могат да бъдат считани малко до умерено трудни.

За да получите по-добра представа за собствените си силни страни, вземете най-конкурентната ключовата дума, за която в момента се класирате на първо или второ място и я пуснете през инструмента.

Дори и без автоматизирани инструменти, най-добрият начин да се съизмерите с конкуренцията е да наблюдавате SERP. Направете търсене (неперсонализирано) за вашите ключови думи и си задайте следните въпроси:

Първите няколко резултата оптимизирани ли са за ключовата дума?
Ключовата дума присъства ли в title тага, url адреса, на страницата?
Какъв е авторитетът на url адреса на страницата и/или на домейна?
Какъв е входящия anchor текст?
Можете ли да предоставите по-висококачествен ресурс за тази ключова дума?

Всъщност няма нужда да се класирате на първо място за която и да било от избраните думи, за да спечелите трафик. Трябва обаче да можете да пробиете в челните пет резултата.

С темите от ключови думи, магията обикновено става с ключови думи, за които дори не сте се досетили.

Изследване: Ъпдейт на алгоритъма на Google [Algo Update]

Когато SEOmoz [сега moz] стартира проследяването на историята на промените в алгоритъма на Google (рубрика, водена от д-р Пит) използвахме подобен процес за проучване и изследване на ключови думи по темата “Google алгоритъм” [ “Google Algorithm”], и по-конкретно , “Промяна на алгоритъма на Google ” [“Google Algorithm Change”]

Според инструмента за търсене на Google, можехме да очакваме не повече от няколко хиляди посещения на месец – в най-добрия случай – за точно тези термини. За щастие, тъй като проектът се прие добре и понеже оптимизирахме около широк спектър, свързан с темата “Google алгоритъм”, Algo Update получава много трафик извън нашите предварително дефинирани ключови думи.

Това е и мястото, където магията на “дългата опашка” [i.e. ниско-конкурентни ключови думи] се случва:

algo-update

Как можете да подобрите шансовете си за класиране за повече нискоконкурентни ключови думи? Нека поговорим за съдържание, архитектура, on-page оптимизация и изграждане на връзки.