Берлускони избра Таяни за свой политически наследник

1
122
Добави коментар

Бившият италиански премиер и лидер на партията „Напред, Италия“ Силвио Берлускони е избрал за свой политически наследник дългогодишния си съюзник Антонио Таяни, който сега е шеф на Европарламента.

В. „Кориере дела сера“ съобщи, че 64-годишният Таяни е назначен за вицепрезидент на партията.

Според изданието друг висш пост в партията е в ръцете на бившия мениджър на доскоро притежавания от Берлускони футболен клуб „Милан“ Адриадо Галиани. „В партията приветстват новите назначения. Всичко сочи към това, че той [Таяни] е наследник на Берлускони“, цитира вестникът източници от „Напред, Италия“.

„Кориере дела сера“ припомня, че 81-годишният Берлускони, който нямаше правото да се кандидатира на последните парламентарни избори поради наложена съдебна забрана за финансови машинации, беше определил Таяни за кандидат за поста на министър-председател в случай на победа на дясноцентристите на вота. „Напред, Италия“ беше в коалиция с „Лига“ на Матео Салвини и „Италиански братя“ на Джорджи Мелони. Така коалицията събра най-много гласове на вота – 37%, но вътре в този съюз „Лига“-та на Салвини изпревари традиционния си „старши партньор“ – „Напред, Италия“ – и кандидатурата на Таяни потъна.

Таяни има дълга история, свързана с „Напред, Италия“. Той участва още в създаването на партията през 1994 г. и става първият неин говорител, който впоследствие неколкократно е избиран за евродепутат. Освен това два пъти е бил еврокомисар – по транспорта /2008-2010/ и по промишлеността и предприемачеството /2010-2014/./БГНЕС