Килърите на магистрати се оказаха въоръжени с…дамски газов пистолет | Temaonline.bg

1
327
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

На 2 юли Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 13 участници в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, трафик на хора и принуда чрез насилие, начело с Йван Йосифов, сина на Йоско Костинбродски. 

Според събраните доказателства, участници са съставили списък с имена на служители в МВР и прокурори в  Специализираната прокуратура, които да бъдат убити: като отмъщение за това, че са работили върху досъдебни производства, по които обвиняеми и подсъдими са членове на групата, както и и затова, че „не взимат пари“, за да прекратяват дела срещу тях.

Приготовленията за убийство на двама от списъка са били в напреднала фаза.

Ядрото на престъпната група бе задържано на 28 юни 2018 г. в района на Старопланинския връх „Шипка“, където повечето от участниците се събрали от различни краища на страната на тайно „работно съвещание“. По време на операцията по задържането им служители на ГДБОП, ДНСП и прокурори от Специализираната прокуратура извършили претърсвания в над 100 адреса.

В групата личат емблематични за криминалния контингент на София лица, занимаващи се предимно с разпространение на наркотици и агресивно разширяване на дилърската им мрежа, в т.ч. чрез насилствено принуждаване на малолетни и непълнолетни да продават дрога за тях.

Сбрани бяха множество доказателства за престъпната дейност на групата, които бяха подкрепени и от показанията на десетки свидетели.

Досъдебното производство срещу участниците бе образувано от Специализираната прокуратура преди по-малко от 3 месеца, след като от средата на 2017 г. те са били в полезрението на ГДБОП.

Но след като бяха публикувани снимки от спецоперацията на ГДБОП стана ясно, че кръвожадните убийци всъщност разполагали за убийството с…един дамски газов пистолет. Има и още две снимки с няколко грама  трева и минивезна. Явно трябва да се подразбира, че там е ставало голямото мерене на дрога от маститата наркобанда.
 

Колкото по-добре работим, толкова повече нараства рискът за нас – трябва да се вземат адекватни мерки за охрана на съдебните сгради и магистратите.  – каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата.

Прокурор Гешев отказа да съобщи кои са били набелязаните от групата лица, но поясни, че става въпрос за двама прокурори от Специализираната прокуратура и няколко полицаи от отдел „Убийства“ на ГД „Национална полиция“ и оперативните служби на СДВР. По думите му един от служителите на СДВР дори е и бил проследяван от групата, с оглед проследяване на навиците му.

„Такива случаи показват, че ние си вършим качествено работата и това е риск от професията и добре свършената работа. Предстои в близките няколко дни преди мярката на въззивна инстанция да бъдат конкретизирани обвиненията, като те ще бъдат освен за организирана престъпна група за разпространение на наркотици и трафик на хора, и за извършване на убийства и телесни повреди срещу магистрати и служители на МВР. Допълнително ще бъдат повдигнати обвинения за приготовления на убийства на конкретни магистрати от Специализираната прокуратура и служители на МВР. Операцията бе доста мащабна. Над 100 адреса бяха претърсени. Много служители на МВР и прокуратурата бяха включени“, разясни прокурор Гешев.

 

 

Похвално е, че службите ни  правят опити да  ограничат разпространението на наркотици, а виновниците да получат справедливо наказание. Но след като разбиването на „бандата от връх Шипка“ бе сензационна новина №1 вечерта на 28 юни, може би очакванията бяха поне за по-сериозни доказателства от този дамски пистолет за 65 лв. на старозагорската фирма Voltran. Още повече след като полицейски началници от ранга на Иван Гешев обявиха тържествено, че има свидетелски показания за отправените обвинения срещу задържаните престъпници. 

Не е тайна, че от край време, за да си вържат едно или друго дело, ченгетата използват т. нар. „нагласени свидетели” – коментира сайтът Фрогнюз.бг.

Схемата работи безупречно: полицията хваща дребен престъпник, след което го принуждават да набеди някой по-голям от него в престъпление. В замяна на това му обещават „помилване” на греховете.

Достатъчно е да се проследи съдебната сага  на знакови наказателни дела, за да се види, че едни и същи кримки от порядъка на 3-5 души,  правят „грандиозните разкрития” за ъндърграунда. А после хората се питат, защо съдът чете оправдателни присъди. Много просто, защото освен показанията, няма други събрани доказателства, които да потвърждават казаното. 

Криминалисти с опит признават, че в масивите на МВР е имало информация, че задържаните са търгували с дрога. Но също така споделят, че бандата се е считала за махленска и не се е ползвала с  протекции на високо ниво.  И ако от местното районното управление са проявили повече активност, апашите отдавна да са задържани. Убедени са, че за това не са нужни сили на ГДБОП, чиито приоритет е международния трафик на дрога и тоновете наркотик, които минават през страната ни.

От няколко години в общественото пространство се въртят имената на няколко полицаи, които уж били нарочени за убиване. Така, че манджата, която се опитаха да ни пробутат за готвените покушения, се оказа яко претоплена.  Странно е, защото  нарочените за очистване, не са хвърлили в затвора  и един участник в знаковите мафиотски покушения. 

В същото време  техните свидетели обикалят по съдебните инстанции, за да дават показания срещу мастити бандити.  Магистратите  обаче ги оправдават заради недостатъчно доказателства и тотално разминаване на фактите.

Никой не се съмнява, че обществото ни трябва да бъде прочистено от престъпниците. Но е факт, че те трябва да попаднат в затвора, където им е мястото. А не да ги заключат за кратко, някои прокурори и полицейски началници да си  направят поредния пиар, а след това да ги видим отново на улицата да продължават с дребните си престъпни схеми.