Картофени Крокети

3
184
Добави коментар
ivanss
ivanss

Крокет (от френски croquette) е парче храна като кайма, сирене или зеленчуци, оформени в цилиндрична или плоска кръгла форма, покрити с галета и изпържени дълбоко. В Холандия крокетът е дълбоко изпържена закуска, направена с месо. Тя е с твърда хрупкава обвивка, но е много мека отвътре. Приготвя се от месно рагу, което се изстудява, за да се сгъсти и да може да се оформи като крокет и да се покрие с панировката.

Всяка година в Холандия се продават 300 милиона крокети (около 18 на глава от населението), което ги прави втората по популярност закуска в страната. Този брой не включва крокетите, приготвени и консумирани в домашните кухни, които също вероятно са милиони. Популярността на крокета е надмината само от фрикаделата — колбас, подобен на кренвирш без обвивка, но с различен вкус, от който се продават 580 милиона годишно.

Производителите на крокети многократно са опитвали да популяризират и продават крокета в други страни, но са претърпявали неуспех дори в съседни страни като Белгия и Германия. Картофените крокети обаче са много популярни в някои части на Германия и в Белгия.