Над 130 нови детски площадки ще бъдат изградени в София

1
147
Добави коментар

Над 130 нови детски площадки ще бъдат изградени в столицата, през тази и следващата година, като общата сума за реконструкциите е 5 млн. лв.

Според майките от сдружение „Безопасни детски площадки“ обаче, в последно време се поставят едни и същи пързалки навсякъде, липсват интерактивни съоръжения, а и понякога се прави компромис с качеството, информира БНТ.

Повечето новоизградени площадки в София са еднотипни и предлагат на децата само две дейности – пързаляне и люшкане, смятат майките. Според тях липва въображение и съоръжения за баланс, катерене, висене и други забавни и полезни за децата игри.

„В множеството си срещи с общината сме казвали , че за децата е чудесно, ако площадките са тематични, ако има някаква идея в тях“, казва Татяна Атанасова , „Безопасни детски площадки“.

Площадки като „Кораба“ са по-скъпи и това е и най-честото оправдание да ги виждаме по-рядко. Но според майките по-евтиното най-често излиза по-скъпо, защото освен интересна и предизвикателна за децата, площадката в „Св. Троица “ е и качствено направена. За почти 10 години настилката не е мръднала,за сравнение може да се види ремонтът в Борисовата градина, около пързалката Слончето, където едва година по-късно настилката вече е изронена.

 „Родители, които посещават с токчета или с обувки, които не са предназначени за настилкта, те правят дупки и когато извадят крака и тя настилката тръгва с тях“, коментира Димитър Данчев, директор „Зелени системи“, Столична община.

До края на лятото трябва да започне дългоочакваният ремонт на площад „Португалия“ на ул. Иван Асен – това ще е частта за най-малките, а от другата страна ще има съоръжения за деца над 12 години.

Съоръжението ще е нещо между фитнес на открито и детска катерушка, на него ще има гимнастически халки и въжени стълби. Така градинката ще стане привлекателна и за по-големи деца.