България е договорила износ на 10 хил. тона тютюн за Китай

1
130
Добави коментар

България е договорила износ на 10 хил. тона сушени тютюневи листа за Китай. Това съобщи  китайският премиер Ли Къцян на пресконференция в рамките на Седмата среща на върха „16+1“ в София, цитиран от БТА. По неговите думи суровината ще бъде подложена на „нов тип обработка“ и това няма да наруши баланса на пазара на тютюневи изделия на Китай.

Сред другите сфери на сътрудничество с региона е развитието на туризма.

Председателят на Държавния съвет на Китай отново отправи покана към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и други организации от структурата на Световната банка, както и други международни организации, да се включат в многостранно сътрудничество между две, три, четири и повече страни по спогодби, в сътрудничество, което, по думите му, ще допринесе за глобалния мир и стабилност.

„Приветстваме участието и на други наднационални, международни институции, организации, които работят с нас за това приобщаващо развитие“, заяви Ли Къцян.

Той подчерта, че сътрудничеството „16+1“ не е насочено да разделя Европа и няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа. „Искаме да видим и виждаме Европа като обединена и процъфтяваща партньорска страна“, заяви Ли Къцян и допълни, че отношенията ще бъдат програмирани в съответствие с европейската нормативна база и правила. „Необходимо е да има прозрачност и ясни правила по отношение на обществените поръчки за съвместните проекти“, изтъкна той.