Как правилно да използваме водоустойчивите часовници

2
270
Добави коментар

Как правилно да използваме водоустойчивите часовници

Какво означават различните параметри за водоустойчивост при часовниците?

Хората често са объркани от това какво всъщност означава водната устойчивост при ръчните часовници. Дали часовникът с водоустойчивост „50 метра“ означава, че можеш да се гмурнеш с него на дълбочина до 50 метра? Не, не можеш. Защо пишат 50 метра тогава? Тъй като става дума за статичен натиск, а не за действителната дълбочина на водата, в която може да се използва. Това е често срещано погрешно схващане. Когато часовникът се движи, налягането се повишава значително над статичното налягане от 50 метра. 50 метра статично налягане на водата лесно се постига дори и на повърхността. Следователно часовникът от 50 метра не трябва да се използва за гмуркане, но може да бъде потопен във вода.

Ето някои общи обяснения на общите стандарти за водоустойчивост:
30 metres / 3 ATM – степен, предназначена за пръски вода от дейности като миене на ръце, капки дъжд и др. подобни.

50 metres / 5 ATM – часовникът може да се използва под течаща вода, да бъде потапян във вода, но без резки движения като скок в басейн, вълни в море и др. подобни.

100 metres / 10 ATM – при тази степен часовникът е подходящ за плуване, както и за плитководно потапяне с шнорхел.

200 metres / 20 ATM – подходящ за по-дълбоко гмуркане, но не професионално водолазно гмуркане. За тази цел е необходимо часовникът да има обозначението Diver, освен посочената степен на водоустойчивост.

Някои марки имат свои означения за водоустойчивостта на своите часовници. Новият стандарт на марката Rotary е „Dolphin“, като почти всички модели на бранда вече имат този стандарт. Това означава, че те са „водоустойчиви“ и могат да се използват във всички водни дейности, освен професионално водолазно гмуркането в дълбоки води. Това е революционна концепция от Ротари и означава, че можете да носите часовника си с увереност, че водата няма да влезе в часовника.

Във всички случаи водоустойчивостта не е вечно понятие. Посочените степени и съответните дейности, които могат да се извършват с часовника в съприкосновение с вода, се отнасят за часовници до 3-4 години години носене при определена поддръжка. Това е така, поради факта, че гумените уплътнения на часовника са предмет на остаряване и след известен период стават негодни. Има условия, които значително съкращават живота на уплътненията, като редовното съприкосновение със сапун, шампоан, солена вода, препарати от басейни и др. препарати, който оставят наслагвания по уплътненията и ги разяждат с времето. Затова трябва да сте запознати, че честата употреба на часовника в такива условия, съкращава времето, в което вашият часовник ще бъде водоустойчив.

Моля, имайте предвид, че продължителното излагане на вода може да повлияе на продължителността на живота на кожената каишка. Затова, ако смятате да си купите водоустойчив часовник и смятате да го мокрите в плътна вода, по-трайният вариант е да се спрете на модел с метална верижка или силиконова каишка, чиято устойчивост на вода е доста по-голяма.

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-Bg.com

Google