Класическа овчарска салата

2
147
Добави коментар
ivanss
ivanss

Овчарската салата е традиционно българско ястие и модификация на шопската салата. Приготвя се от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал, настъргано бяло саламурено сирене и овкусени със сол и олио.

Съществуват няколко разновидности на рецепти за овчарска салата, което често поражда спорове, коя е оригиналната. Най-чести спорове са дали в овчарската салата трябва да има гъби или не. Традиционната рецепта не включва употребата на гъби.

Оригиналът на овчарска салата е доста по-семпъл. Приготвя се като шопска салата, но със заливка от бульон „забулени яйца“ (сварени без черупката), в който се добавят късчета сушено месо (пастърма или суха шунка от бут). Класическата рецепта за овчарска салата се е наричала „родопска“, но през 60-те години на XX в. е променяна, в съответствие с рецептурните нововъведения на туроператора „Балкантурист“.

Към овчарската салата не е било приемливо да се поставя украса от маслина (или маслини), но след началото на XXI век, почти навсякъде я сервират по този начин.

Българското име на овчарската салата, съществува традиционно и паралелно с турската салата с аналогично име „Чобан салатъси“(Çoban Salatası) – турска салата, която е подобна на българската шопска салата и по всяка вероятност е в обща традициннна основа на салатите приготвяна от българското, сръбското, гръцко и турското население на Балканите в границите на Османската империя.