Рак на дебелото черво

2
265
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Ракът на дебелото черво е често срещано раково заболяване сред мъжете и се нарежда по разпространение след рака на белия дроб и рака на простатата. Заболяването се среща след 50-та годишнина, но може да се появи и в по-ранна възраст.

Ракът на дебелото черво е патологично състояние, при което злокачествен тумор се развива върху лигавицата на чревните стени. Състои се от дегенерирани клетки и има тенденция да расте бързо. Най-често неоплазмата се намира в слепите, сигмоидни или прави секции. Кoлopeĸтaлeн paĸ се нарича наличието на рaĸ нa дeбeлoтo чepвo и paĸ нa peĸтyмa едновременно. Paĸът нa peĸтyмa пpoизxoждa oт peĸтyмa, ĸoитo ca пocлeднитe няĸoлĸo caнтимeтpa oт дeбeлoтo чepвo, нaй-близo дo aнyca. Ракът нa дeбeлoтo чepвo пpoизxoждa oт злоĸaчecтвeни или дoбpoĸaчecтвeни тyмopи, нapeчeни aдeнoмaтoзни пoлипи, ĸoитo ce oбpaзyвaт въpxy вътpeшнитe cтeни нa дeбeлoтo чepвo. Paĸoвитe ĸлeтĸи мoгaт дa ce paзпpocтpaнят oт злoĸaчecтвeни тyмopи дo дpyги чacти нa тялoтo чpeз ĸpъвтa и лимфнитe cиcтeми. Teзи paĸoви ĸлeтĸи мoгaт дa pacтaт и дa нaxлyвaт в здpaвaтa тъĸaн нaблизo и в други части на тялoтo, в пpoцec, нapeчeн мeтacтaзи. Ако ракът се разпространи до ново място в тялото, в новата област могат да се появят допълнителни симптоми. Черният дроб е най-често засегнат. Peзyлтaтът e пo-cepиoзнo, пo-мaлĸo лeчимo cъcтoяниe.

До момента медицината не е установила причината за появата му. 5-10% от колоректалния рак (рак на дебелото черво) е наследствен. В зависимост от това къде в дебелото черво е локализиран рака, симптомите са различни.

Симптоми

Koлopeĸтaлнитe видoвe paĸ oбиĸнoвeнo ca бaвнo pacтящи paĸoви зaбoлявaния, ĸoитo oтнeмaт гoдини дa ce paзвивaт. Ракът на дебелото черво засяга дебелото черво и обикновено започва с полипи в стената на червата. Tъй ĸaтo тe pacтaт нaй-чecтo пo cтъпĸa, редовният cĸpининг мoжe знaчитeлнo дa подобри прогнозата за лечение на бoлecттa.

При рак на дебелото черво, симптомите започват да се проявяват във втория етап на развитие на болестта и с времето само се влошават. Сред тях са:

продължителни спазми и болки в областта на корема, киселини, чревни колики, метеоризъм;
чревна обструкция, усещане за пълнота на червата без възможност за облекчение, фалшива нужда от изхождане;
стомашно разстройство; диария или запек или редуване на двете разстройства за дълго време;
болка по време на уриниране и дефекация;
влошаване на апетита, до отвращение от месна храна; нарушаване на възприятието на вкуса; намаляване на телесното тегло;
кръвни съсиреци в изпражненията;
инконтиненция на изпражненията и урината;
гадене и повръщане; повишаване на телесната температура, сухота и бледност на кожата и лигавиците, анемия (придружена от замайване, загуба на съзнание, обща слабост, бърза умора); главоболие, сънливост, повишена раздразнителност, апатия.

В последните фази на развитието на рак на дебелото черво, признаци на пълна интоксикация на тялото се проявяват поради продължителни нарушения в храносмилателния тракт.

Диагноза на рак на дебелото черво

Ако има обезпокоителни симптоми, трябва спешно да отидете на онколог за преглед. Колкото по-рано е открита злокачествена формация, толкова по-големи са шансовете за пълно възстановяване.

Диагностицирането на рак на дебелото черво включва следното:

Палпация – опипване за определяне на формата, размерите и етапа на развитие на патологични формации, помага за откриване на анормална формация в слепите, правите и сигмоидните секции на дебело черво;
Иригоскопия – въвеждането на специален контрастен разтвор с клизма, който реагира на рентгеновите лъчи и прави видими отклоненията в чревната стена;
ректален пръстов тест – позволява да се идентифицира основният тумор и неговите метастази;
Колоноскопия – изследване, при което през ректума в дебелото черво се въвежда фиброоптичен апарат, който позволява оглед на състоянието на лигавицата на дебелото черво и взимане на биопсия за морфологично изследване на патологични лезии;
Разширен кръвен тест за туморни маркери (абнормни протеини, чието повишено ниво показва тумор);
Фекален анализ за наличие на скрити кръвни клетки;
Колонографията, позната и като виртуална колоноскопия е компютърно и магнитно резонансно сканиране, което показва дори и най-малките промени в тъканната структура, може да открие отрано много колоректални полипи и рак, помага да се определи разпространението на злокачествени клетки;
жените допълнително се подлагат на влагалищно изследване.

Научните изследвания продължават да усъвършенстват текущите методи за скрининг и да търсят нови и по-точни имунохимични тестове за откриване на промените в изпражненията, показващи, че се е развил рак на дебелото черво.

Лечение на рак на дебелото черво

Колоректалният рак е много по-лесен за лечение, ако е открит в ранен стадий. В зависимост от мястото на тумора и стадия на заболяването лечението може да се проведе по различни начини. Методите за лечение могат да бъдат:

Хирургия – Най-важното тук е да се премахне тумора заедно със здрава част от червото. Заедно с това е необходимо да се премахнат и регионалните лимфни възли. В зависимост от мястото на тумора, в някои случаи, се прилага временна или постоянна колостомия, при която единият край на дебелото черво може да се изнесе на предната стена на корема.
Химиотерапия –  След извършената операция, с цел да се сведе до минимум рискът от повторение на заболяването или да се предотврати появата на метастази, се прилага химиотерапия. Също така може да се приложи и таргетна терапия, чиято цел е да се предотврати функционирането на механизмите, които причиняват образуването на рака.
Лъчетерапия – прилага се преди операция и се извършва с цел да се предотврати разпространението на болестта и неговото повторение.

Основният метод за лечение на рак на дебелото черво е хирургичното отстраняване на тумора. За по-голяма ефективност се използват излагане на лъчетерапия и химиотерапия.