Нортроп Груман относно отлаганията на Джеймс Уеб: не ни трябва промяна, а разбиране

2
172
Добави коментар
redbul80
redbul80

25 юли 2018 г. 21:00 ч. Днес пред Конгреса започна двудневно прослушване относно проблемите около Джеймс Уеб – поредното голямо отлагане на изстрелването на телескопа (този път до 2021 година), продължаващите технически проблеми с падащите от него гайки и болтове, както и огромната му цена за разработка, доближаваща вече $10 милиарда.

На фона на прослушването днес чухме най-абсурдната реплика от ръководно лице на космическа компания, съобщава сайтът за космически новини НАСА Уоч. Скот Уилъби, програмен мениджър на Уеб към компанията-производител Нортроп Груман оповести следното: „Не, нямаме нужда от културна промяна. Имаме нужда от хора, които да разберат колко е трудно“. 

Сериозно? 

Всъщност, аз ги разбирам прекрасно. Напълно нормално и човешко е всеки да се стреми към идеалния баланс в живота си: да получава максимум пари за минимално свършена работа. В случая се изляха милиарди долари, хората си получаваха заплатите, отговорност за отлаганията никога не беше поета. Същевременно на кой му пука, че чакаме цял четвърт век, откакто телескопът е формулиран на хартия, за да го видим изстрелян и да погледнем към Вселената от нов поглед? 

А това, че нямат нужда от културна промяна, също е видно. То нищо не се променя. След тази днешна случка се убеждавам, че съм прав в критиката си към старите аерокосмически компании. Те промените идват от новите играчи в космонавтиката – играчи като СпейсЕкс, Блу Ориджин, Рокет Лаб. Да сте чули да е произлязло някакво ново и обществено значимо изобретение от страна на Нортроп Груман, Боинг, Локхийд Мартин? Нещо, което да бъде отразено в медиите? Или май когато пишем за старите космически мастодонти, то е все във връзка с проблемите им и с отлаганията? 

И преди да кажете, че новите частни стартъпи никога няма да си създадат космически телескоп… грешите. През 2019-та година ще излети телескопът на SpaceFab.US, като вторичен полезен товар на ракета „Фолкън 9“. Телескопът ще е екипиран с 21-сантиметрово огледало, видима и ултравиолетова камера. И най-важното – ще е достъпен за всеки клиент на фирмата. Точно така – всеки заинтересован човек ще може да си закупи наблюдателно време на телескопа, за да снима нощното небе по начина, по който желае. Кой друг ще ви предложи такава услуга? 

Телескопът „Джеймс Уеб“. Credit : NASA/Chris Gunn