Кой е младият скаусър Къртис Джоунс, който впечатли в мачовете от предсезонната подготовка?

3
135
Добави коментар

Димитър Дулички
17.07.2018

Къртис Джоунс получи шанс да играе в контролите от предсезонната подготовка и да впечатли в тях, като това би трябвало да бъде само началото на неговата кариера.

Да играеш за Ливърпул на 17-годишна възраст е голямо постижение за всеки играч, но за родения в Токстет (квартал на Ливърпул) и израснал в Мърсисайд младок, това е постижение с още по-голяма ценност.

Джоунс, който е най-младият играч в състава на Клоп за предсезонната подготовка, направи своя дебют за мъжкия отбор при победата над Честър със 7:0, след което игра и при успеха над Транмиър с 3:2.

Джоунс, по подобие на съотборниците си от Академията на Ливърпул Камил Грабара (19-годишен), Бен Уудбърн (18), Рафаел Камачо (18) и Риян Брюстър (18), е сред най-големите млади таланти в клуба.

Но кой, в крайна сметка, е той? Какво може да предложи и какви са очакванията към него както в краткосрочен, така и в дългосрочен план?

Къртис Джоунс
Възраст: 17
Позиция: Атакуващ полузащитник
Привлечен от: Юноша на клуба

Джоунс, който направи дебюта си за отбора под 18-годишна възраст и тренира за първи път с мъжкия отбор на Юрген Клоп на едва 15-годишна възраст, е позната личност в Академията.

Младокът, който се присъедини към клуба на ниво под 9-годишна възраст, се възползва от шанса да работи с впечатляващия екип от треньори в Академията. Стъпка по стъпка, той се изкачваше в йерархията на клуба, благодарение на големия си талант.

След като проби в състава под 18-годишна възраст в края на 2016-а година, той дебютира и за отбора под 23-годишна възраст в началото на 2018 г. в двубой срещу Манчестър Сити, когато беше едва 16-годишен.

Джоунс подписа първия си професионален договор с Ливърпул през февруари, преди да бъде включен в тренировките на първия отбор за постоянно. Младокът бе част от резервната скамейка в двубоя с Евертън, завършил 0:0, през април.

Къртис пътува заедно с отбора на Юрген Клоп за двубои от Висшата лига и Шампионската лига, което му донесе безценен опит, тренирайки заедно с играчи като Садио Мане и Мохамед Салах.

Неговият стил е, отчасти, сравним с този на титулярните крила на Клоп (Мане и Салах), но очакванията са той да се развие в състезател, който може да играе на няколко позиции.

Джоунс е бързоног, креативен играч, който може да играе по двете крила, зад нападателя и в центъра на терена. Вродената му наклонност да преследва защитниците е ключово негово „оръжие“.

Неговите скорост и дрибъл го правят непрекъсната заплаха за централните защитници и бековете, а неговите пасове на дълги разстояния и способността му да намира празните пространства, му позволиха да бележи и асистира редовно през миналия сезон.

Фактът, че Къртис успя да премине през нивата на Академията толкова бързо, говори за липса на притеснение у него и за умение да се адаптира бързо към новата обстановка. Въпреки че е едва 17-годишен, той е много по-добре подготвен физически от своите връстници.

Предстои да разберем на коя позиция ще бъде използван. Първите знаци са, че Клоп ще разчита на него на позицията „атакуващ полузащитник“. Асистенцията му за гола на Хари Уилсън срещу Честър показа, че младокът може да се справя добре на тази позиция.

За някои, Джоунс може да изглежда като поредния талант от школата, който няма да успее да се наложи при мъжете, но честите овации, които той получава за играта си, подчертават неговите безспорни качества.

В началото на 2017 г. Пеп Лийндерс (треньор в клуба) отличи младока като един от ключовите състезатели в Академията на тима, заедно с Луис Лонгстаф и Пол Глатцел.

В интервю от края на 2016 г. Майкъл Бийл, който вече не е в клуба, заяви, че очаква с нетърпение да проследи развитието на Джоунс, като освен това похвали неговата гъвкавост.

Стивън Джерард, който изгради състава си под 18-годишна възраст около Къртис Джоунс, определи Къртис като голям талант и голяма надежда за бъдещето. Джерард говореше за това колко важно е Джоунс да играе с топката, колкото се може повече, защото той организирал играта на отбора му.

„Важно е да продължим да му даваме правилните съвети и ценности, и да работим върху другата част от играта му“, заяви Джерард.

„Знаем, че той е фантастичен с топка в крака, но се опитваме да подобрим всяка част от играта му. Той се движи в правилната посока.“

В интервю за „BT Sport“ през март тази година, Юрген Клоп си спомни как Желко Бувач е похвалил Къртис Джоунс и Рафаел Камачо, нещо което Бувач прави рядко. По повод младоците, босненецът кавал „уау, тези играчи са истински таланти“.

Бувач може да напусне отбора за постоянно, след като отсъствието му от клуба продължава и през това лято, но Къртис Джоунс може да се окаже важна част от бъдещето на Ливърпул.

Трудно е да се повярва, че Къртис ще играе важна роля в мъжкия състав през следващия сезон, но шансът, който се очаква да получи Риян Брюстър, говори за това, че е възможно и Джоунс да получи предложение за нов дългосрочен договор с отбора през следващата година, както и шанс за пробив.

Къртис Джоунс е по-гъвкав от Бен Уудбърн, който може да бъде изпратен под наем през идния сезон, като височината и бързината му му дават предимство пред Уудбърн, въпреки че уелсецът е по-опитен.

За сега, представянето на Джоунс в предсезонната подготовка може да му служи като пример за идната кампания. След добрите му включвания в първите няколко контроли, перспективата пред него изглежда позитивна.

Въпреки че е пресилено да кажем, че Къртис е готов да се включи за постоянно в състава на Юрген Клоп, можем да кажем, че той притежава таланта да постигне това в бъдеще, точно както Трент Алекзандър-Арнолд.

източник: This is Anfield, 11 юли 2018 г.