Борусия Дортмунд излъга Ливърпул в САЩ. Наби Кейта с нов добър мач

3
119
Добави коментар

Димитър Дулички
23.07.2018

Борусия Дортмунд победи Ливърпул с 3:1 в контролна среща, част от турнира International Champions Cup. „Червените“ бяха по-добрия отбор на терена, но не успяха да се възползват от надмощието си. В края на двубоя Дортмунд направи няколко добри контраатаки, с които съумя да грабне победата. Върджил ван Дайк изведе Ливърпул напред след удар с глава, но след 2 попадения и 1 асистенция на Кристиян Пулишич, Борусия направи пълен обрат. Трябва да отбележим, че и в двата състава липсваха ключови състезатели.

Юрген Клоп заложи на следната стартова единайсеторка: Лорис Кариус, Натаниъл Клайн, Жоел Матип, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън, Фабиньо, Адам Лалана (капитан), Къртис Джоунс, Рафаел Камачо, Лазар Маркович и Дивок Ориги.

В началото на двубоя видяхме лошо изчистване от страна на Лорис Кариус, което можеше да доведе го гол във вратата на Ливърпул. Проблемите за Ливърпул започнаха към средата на полувремето, когато се контузи Жоел Матип. Бранителят получи травма в мускула на крака, като засега не е ясно дали и колко време ще отсъства. На негово място се появи Джо Гомес, който след почивката игра като десен бек. Като цяло през първото полувреме двата отбора стояха сравнително равностойно на терена, но Ливърпул беше отборът, който нанесе първи удар. След брилянтно центриране на Андрю Робъртсън се стигна до удар с глава и гол на Върджил ван Дайк. Бранителят се извиси над всички и с мощен удар под горната греда не остави шанс на вратаря на Борусия.

След почивката Ливърпул бе в следния състав: Лорис Кариус, Джо Гомес, Натаниъл Филипс, Рагнар Клаван, Алберто Морено, Джеймс Милнър (капитан), Наби Кейта, Бен Уудбърн, Шей Оджо, Доминик Соланке и Даниел Стъридж. „Червените“ бяха по-добрият отбор след почивката и можеха да се поздравят с победата. Наби Кейта игра силно, като показваше спокойствие, самочувствие, визия и техника. Даниел Стъридж отново се връщаше назад, за да подпомага атаките на тима и за малко не успя да запише асистенция. След чудесен негов пас, топката стигна до Шей Оджо, който остана сам срещу стража на Дортмунд, но ударът му срещна напречната греда. Доминик Соланке продължи да не впечатлява. Младокът се отчете с удар с глава, който профуча с малко встрани. Най-доброто му отиграване бе чудесен извеждащ пас с външен фалц, който изведе Алберто Морено сам срещу вратаря, но Морено не успя да го преодолее. Най-голямата грешка на Соланке обаче бе наказана. При опит да финтира играчи на Дортмунд, малко пред наказателното поле на Ливърпул, Соланке загуби топката, след което играч на Борусия се сблъска с Рагнар Клаван. Съдията отсъди спорна дузпа, която бе реализирана от Пулишич. Ливърпул търсеше победа, но се оголи в защита. Дортмунд, които цяло второ полувреме се бранеха, направиха няколко образцови контраатаки, след които се стигна до 3:1 в тяхна полза. Първо се разписа Пулишич, а след това и Якоб Ларсен. При третото попадения за германците вина може да бъде търсена в Морено и Кариус. Бранителят бе надигран от Пулишич, който стреля отблизо, топката бе лошо избита от стража на Ливърпул и попадна в краката на Ларсен, който от близко разстояние не сгреши.

Като цяло, трябва да бъдем доволни от играта на отбора, въпреки загубата. Момчетата на Юрген Клоп се намират в средата на подготовката си подготовка и определено не се намират в оптимална форма. Не е за подценяване и фактът, че големите звезди в нападението отсъстваха. На вратата пък не видяхме и най-скъпия страж в историята Алисон. Ще спомена и че през предсезонната подготовка отборите залагат на интензивни физически натоварвания, поради които играчите влизат в контролите далеч от оптималния си фитнес. Не е за подценяване и жегата в САЩ. Температурата в Шарлът бе около 32 градуса по Целзий. Поради тези причини не видяхме обичайната за Ливърпул агресивна преса.

Статистиката не показва надмощието, което Ливърпул имаше. Мърсисайдци са отправили общо 8 удари към вратата на немците, от които 5 точни – с по един удар повече от Борусия. Дортмунд имат леко предимство във владеенето на топката – 52:48 процента. Корнерите са в полза на „червените“ – 6:1.

Разширен репортаж от срещата – тук.

Следващата среща на Ливърпул е от същия турнир и ще бъде срещу отбора на Манчестър Сити. Двубоят ще се изиграе на 26 юли (този четвъртък) от 03:05 ч. българско време и ще бъде излъчван на запис по Ринг БГ в същия ден от 08:00 ч.