Прополис – природно вълшебство за малки и големи

2
176
Добави коментар
teokostov
teokostov

Прополисът е смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Прополисът съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти.

Цветът на прополиса е жълт, жълто-зелен, тъмно зелен или сив. Във вода се разтваря слабо, най-добре се разтваря в спирт, етер, хлороформ, ацетон.

Събран от растенията и донесен в кошера, прополисът запазва всичките си свойства: – противомикробни и противовирусни, противоплесенни, противорадиационни; – изразено мощно антибиотично и антимикотично действие; – обезболяващо и имуностимулиращо действие.

Точно тeзи негови качества се използват и от хората за лечение и профилактика на много болести. Прополисът е много добър естествен лечебен продукт, тъй като напълно отговаря на принципа за лекарствата – преди всичко да не вреди.

Защо да използваме прополисови продукти?

Убива бактерии и микроби Прополисовите продукти и най-вече прополисовата тинктура традиционно се използва при грипи настинки. Заради своето противовирусно действие, прополисът гони грипа буквално за часове.

Според научно изследване показва, че прополисът има значително по-мощно действие от калциевия хидрооксид, който е смятан за ефективно средство против бактерии и микроби.

Помага при болки в ставите Прополисът, както и прополисовата тинктура съдържат много мощни съставки, които действат благоприятно при остеолитични костни заболявания. Химическите съединения в прополисва подтискат възпалителните процеси в организма, които причиняват костните заболявания. Ако страдате от загуба на костина плътност или имате подобна анамнеза във вашето семейство, то приема на прополис е задължителен.

Помага при алергии Прополисът има удивително здравословно предимство – да успокоява симптомите на сезонните алергии. Прополисовата тинктура е много ефективна за облекчаване на алергичния ринит чрез инхибиране на освобождаването на хистамин. При сезонна алергия е необходимо да взимате пчелен прашец, но задължително заедно с дневната доза прополис.

Подпомага зарастването на рани Прополисът ускорява заздравяването на рани, особено на тежки декубитални рани след хирургична обработка. Настъпва бързо изчистване с намаляване на ексудацията, образуване на зряла съединителна тъкан в мястото на некротизиралата тъкан.

Рецепта за домашна прополисова тинктура:

Прополисът се използва под форма на 30% спиртен извлек. В 100 мл. 70° спирт се поставя надробен на ситно 30 грама прополис и се разклаща по 4-5 пъти на ден в продължение на 5-6 дни, след което бистрата надутаечна част се отделя (декантира се) или се прецежда през няколко слоя марля.

Този спиртен извлек е траен продукт и може да се използва при възрастни по 25-30 капки в малко (30-40 мл) вода, мляко, ракия и др. на гладно 15-20 мин преди хранене. При деца се използват толкова капки на колкото години е детето, накапани във вода или мляко 1 – 2 пъти дневно.

Може да се използва също за гаргара при възпалено гърло. Гаргара може да се прави и с профилактична цел, за предпазване от вирусни и бактериални инфекции на горните дихателни пътища.

Ако процедурата за направа на прополисова тинктура Ви се струва сложна, то вингаи можете да я поръчате от „Здравница“.