Спираме с вълча урина румънските диви прасета на границата срещу чумата

1
138
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Кадър Нова тв. Инж. Григор Гогов, директор на Изпълнителната агенция по горите 

Вълча урина ще спира набезите на дивите прасета от Румъния, които са преносители на заразата от африканска чума по свинете. Северната ни граница ще бъде третирана с ампули с животинската течност, за да не се допусне проникване у нас на епидемията, върлуваща на около 60 км отвъд Дунава.

Течност, основата на чийто състав е миризмата на вълк, ще гони дивите прасета, които се опитват да преминат границата ни с Румъния. Това каза в ефира на „Здравей, България” по Нова тв директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Григор Гогов.

Той обясни, че въпросната течност е с мирис, 10 пъти по-силен от този на вълка. Тя ще се сипва в специални тарелки, които са защитени от валежите и издържат до пет месеца.

Инж. Гогов каза още, че диво прасе не би могло да премине оградата по границата ни с Румъния без да получи сериозни наранявания.

„Пренасянето на африканската чума е станало не чрез диви свине, а чрез хранителни продукти от свински произход. От Африка тя най-напред е пренесена в Грузия”, каза още инж. Гогов.

Той бе категоричен, че задачата на Агенцията по горите е главно да защитава интересите на българската икономика и нашето свиневъдство.

Вълчата урина е естествен репелент без химически примеси, който прогонва животните, тъй като те получават сигнал за заплаха от гладни хищници. На българските власти ще са необходими над 2660 ампули, които да се активират против африканската чума. Ефектът на всяка ампула продължава три месеца, пише Агроновините.

Все още не е публично оповестена цената, която държавата ще плати за капсулите с вълча урина. Не е ясно и коя фирма ще получи поръчката за доставка. В интернет този естествен репелент се търгува на дребно по около 35 лева за 100 милилитра.