ЕК одобри кандидатурата на България за регистрация на Странджанския манов мед като защитен продукт

1
111
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Европейската Комисия одобри кандидатурата на България за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход.

Новината бе съобщена лично в град Царево от еврокомисар Мария Габриел. Еврокомисарят пристигна край морето за „Световен симпозиум по мановия мед — 10 години по-късно” съпроводен от Фестивал на странджанския манов мед. Дългоочакваната новината бе приета с аплодисменти от жителите на Царево, участниците във Фестивала на мановия мед, учени от цял свят и браншови организации, които дълги години се бориха за регистрирането на продукта.

„Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед е одобрено от Европейската комисия. От тук нататък сме на финалната права. Това, което предстои, е есента да бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и ако няма възражения от началото на следващата година да имаме още една емблема на България — странджански манов мед!” заяви еврокомисар Мария Габриел.

На събитието бяха обсъдени и проблемите в бранша и ситуацията у нас. Сред основните теми се открои въпросът за високата смъртност при пчелните семейства. Фестивалът предложи на посетителите мед и пчелни продукти от всички краища на България. Сред идеите на организаторите беше да се повиши информираността на потребителите на мед.

Участниците в симпозиума обмениха и обобщиха важна информация за пчеларската общност у нас и в чужбина. Друга важна тема за участниците във форума засяга един по-различен пчелен продукт — пчелният цветен прашец.

„Странджанският прашец е от най-качествения прашец в света изобщо. Тук характерното е, че пчелите го събират от диворастящи храсти, треви и дървесни видове. Липсват полено-технически култури и в прашеца се съдържа полено-памуклийка. Това е растението, което съдържа най-много полихронови съединения. Другото, което е същественото е, че веднага след като регистрираме странджанския манов мед като защитено наименование за произход, ще се опитаме да регистрираме още един продукт — странджански цветен пчелен прашец. С две защитени имена за произход ние ставаме лидери в Европа.”, сподели председателят на сдружение „Странджански манов мед” Манол Тодоров. /БГНЕС