Гугъл забранява да се слагат повече от 2 прореза в екраните

2
200
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

Android P ще поддържа т. нар. notches – стига да са две или по-малко

Гугъл, които работят върху Android P, дават препоръка за developer-ите на апликации и телефони – ще поддържаме неправилните форми на екраните, създадени от прорезите за важните сензори – т. нар. notches, стига да са 2 или по-малко. Това е както мека забрана върху производителите да правят телефони с повече от 2 подобни прореза, така и наставление за разработчиците на апликации да ги оптимизират за такива устройства.

Да изясня за какво става въпрос. Тези notch-ове, на български прорези, изрези, бразди или дълбеи, са тези черни части от екрана на модерните смартфони, които вместо да съдържат пиксели, помещават камера, сензор за светлина, говорител и тем подобни. Откак Samsung наложиха метата екрана да покрива възможно най-голяма част от предната страна на телефона, производителите започнаха да се чудят как да не правят устройствата чак толкова големи, но пък екраните да са поне толкова големи. Логичното дизайнерско решение е преден панел, който е изцяло екран. Но как ще си правим селфита тогава? Лесно – ще вкараме камерата и каквото още ни трябва в самия екран и ще сложим пиксели около тези джаджи. За първи път се срещнах лице в лице с подобен прорез (решавам така да ги наричам, ако имате по-добра идея – в коментарите) в iPhone X (говоря за черната лента в горната част на устройството):

Както Apple са лидери в сферата на дизайна за мобилни устройства, така има и компании, които тотално не се интересуват от метата за смартфони. Тъй като Гугъл се опитват да направят операционна система, която на теория да работи безпроблемно на всички устройства, разработчиците дават наставления на директни и индиректни потребители да следват определени правила.

В следната блог публикация продуктовият мениджър на Android UI споменава, че Гугъл работи с някои от партньорите си за установяване на насоки с цел удовлетворяваща работа на апликации и операционна система. Относно прорезите, Гугъл изискват производителите да не слагат повече от 1 прорез на страна, като въпросните прорези могат да се слагат само в горната и долната част на екрана. Иначе казано, не повече от 2 на телефон.

За момента дори няма устройства с 2 прореза, камо ли повече, тъй че насоките от Гугъл са с превантивна цел.

Въпросните прорези създават проблеми с начина, по който повечето апликации се показват на екрана, ако не са специално оптимизирани. С цел да се избегне това, Android P ще действа по следния начин: по default неоптимизирани апликации просто няма да използват частта от дисплея, която е от двете страни на прореза, а пък status bar-ът, който по традиция стои в горната част на екрана, се удебелява по такъв начин, че прорезът да не скрива информация.

Също така се дава възможност на app dev-овете да „използват“ прореза, като позволят на апликацията си да „усеща“ къде се намира дупката от пиксели и да набута информацията, която иначе няма да се вижда, в частите от дисплея, които са около нея.

Искате ли тотално да разбъзикате всичко?

Бета версията на Android P е достъпна от май месец тази година, а операционната система излиза официално края на лятото. Все още не е ясно кога можем да я очакваме като фабрична върху нови устройства. За момента Android работи на 16 модела телефони с прорези от 11 производители и в бъдеще тези числа ще растат.

Важно е да се спомене, че тези насоки са валидни за всички, но задължителни за никого. Нищо не спира този, комуто хрумне да направи устройство с 15 прореза. Ще е сложно да се работи с него, но пък ще е интересно.

Източници: The Verge, Googleblog