Копенхаген суборбиталс се готви за изстрелването на ракета този уикенд

1
171
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 01 Август 2018

Посещения: 24

1 август 2018 г. 16:51 ч. Помните ли организацията Копенхаген суборбиталс, за която писах през месец март? Това е любителска организация в Дания, която има за основна цел изпращането на човек в космоса. Преди това обаче Копенхаген суборбиталс трябва да проведе безпилотното изстрелване на ракетата „Нексьо 2“, по време на което технологиите за бъдещите пилотирани мисии ще бъдат изпробвани. Стартът е насрочен за 4-ти август между 09:00 и 12:00 ч. българско време. Ако всичко мине наред, ракетата с дължина 6.7 метра ще трябва да се издигне на височина 12 километра. 

Това е едва 1/10-та от пътя до космоса, но за Копенхаген суборбиталс евентуален успех би имал огромно значение. Напомням на читателите, че Копенхаген суборбиталс не е частна фирма, а неправителствена организация с идеална цел. За нея работят 50-60 човека, всичките доброволци, без да получават заплата. Финансирането на инициативата идва или чрез групово финансиране (краудфъндинг), или чрез спонсори. Създателите на Копенхаген суборбиталс се шегуват, че годишният бюджет на организацията възлиза грубо на 1/10-та от парите, които НАСА дава за кафе на работниците си.

Ако предстоящият полет на „Нексьо 2“ мине благополучно, организацията ще се фокусира върху създаването на по-голямата ракета „Спика“. Тя ще е с дължина 13 метра и диаметър 95 сантиметра – напълно достатъчно, за да изведе на височина 105 километра малка капсула с един астронавт. 

Кадър от изстрелването на ракетата на Копенхаген Суборбиталс „Сапфир“ през 2013 година. Photo credit : Copenhagen Suborbitals