5 Съвета при Избор на Имот

2
309
Добави коментар
creditspace
creditspace

 

1. Избор на локация

Избора на района където искате да живеете е една от най-важните стъпки при покупка на жилище. Винаги можете да направите луксозен ремонт, да смените мебелите и т.н. но локацията не може да смените. Особено ако закупите имота с дългосрочен ипотечен кредит. Затова трябва добре да обмислите плюсовете и минусите на локацията. Иматейте предвид следното:
– Достъп до основни пътни възли и аратерии
– Наличие на добре развит градски транспорт – автобус, метро, трамваи
– Училища и детски градини – ако имате или планирате дете
– Магазини, ресторанти, места за забавление, паркове и зелени пространства
– Болници и поликлиники
– Възможности за паркиране

2. Взискателен оглед

Освен визуалният оглед на имота е добре да имате мнение и на строителен експерт или инженер. Не винаги нещата стоят така както изглеждат. Ако има съседи, разпитайте ги и и вижте дали няма да изскочи някакъв скрит проблем.

3. Финансови параметри

Помислете внимателно върху финансовите рамки, в които може да се вместите при закупуването на имот. Свалете розовите очила и не търсете такъв, който не е във възможностите ви. Това е дългосрочен ангажимент и погасяването на вноските по ипотечният кредит зависи от финансовите ви възможности. Ако можете използвайте по голям процент собствени средства, това ще ви позволи да намалите тежестта на вноските по кредита.

4. Проверка на документите

Ако работите с брокер изискайте от него актуална проверка в имотният регистър към Агенция по вписванията. Такава може да направите и вие след онлайн регистрация. Ако закупувате имот от строителна компания е най-добре договора да бъде прегледан и съгласуван с юрист, както и с банката от която възнамерявате да вземете ипотечен кредит. Не подписвайте документи, не купувайте и не се оставяйте да бъдете притиснати от „кратки срокове“ и „златна възможност, която не трябва да се изпуска“. Иначе рискувате да бъдете измамен от некоректен продавач или брокер.

5. Вземете предвид всички разходи включително и бъдещите

Към цената на имота има и допълнителни разходи, които следва да вземете предвид. Това са нотариалните такси по закупуването на имота, евентуално брокерските комисионни, както и последващите разходи за ремонт и закупуване на мебели и техника за дома. Ако жилището което сте избрали е ново строителство поинтересувайте се от вида на вложените материали – тухли, изолации, дограми (съвременните такива могат да намалят значтелно разходите и за отопление и за охлаждане), отоплителната система да е хоризонтална. Ако закупувате жилище старо строителство, панел или ЕПК и ще правите основен ремонт не пестете средства за енергийна ефективност, това ще ви се отплати многократно през годините.

 

Автор:  Павел Ненков