Готови ли сте да закупите жилище с ипотечен кредит?

1
146
Добави коментар
creditspace
creditspace

Покупката на недвижим имот е едно от важните неща, които ще направите в живота си. Точно заради изборът на ипотечен кредит и банка трябва да е добре обмислен, решението ви да бъде взето на базата на максимална информираност.

Ето няколко неща, които ще ви помогнат да решите дали сте готови да закупите жилище чрез ипотечен кредит.

1. Имате достатъчно спестявание за самоучастие (първоначална вноска)

Препоръчвания от експертите минимум е 20% от стойността на имота. Това е така защото колкото повече сте спестили, толково по-малко „скъп кредит“ ще ползвате. Все пак лихвите могат да добавят сериозна сума към цената на имота.

2. Знаете реално колко може да си позволите да платите и точно какви са възможностите ви

Много важно условие е да може трезво да отсъдите какви са не само нуждите, но и възможностите ви. Трябва да се концентрирате върху имоти, които отговарят на вашите възможности, а не на такива които ги надхвърлят.

Ако прецените че мезтаният дом не е по вашите нужди, не бива да се хвърляте напред в покупката, защото има риск в даден момент да не може да си покривате задължението.

3. Не планирате да се местите в краткосрочен период

Закупуването на жилище не би имало смисъл, ако не сте решили че това е мястото където искате да живеете, поне следващите 10-на години. В противен случай вероятно е по-разумно решение да живеете под наем докато решите къде точно ще се установите.

4. Имате предварително „одобрение“ от банка

Да проведете предварителни консултации с една, а в най-добрият случай с достатъчно голям брой банки и да получите тяхното принципно одобрение ще е добра оценка на вашето кредитно състояние. Освен това ще имате реална и точна представа какво може да си позволите, което ще ви помогне да се фокусирате към търсене на подходящият за вас имот.

Допълнително в случай че внезапно изникне някаква страхотна оферта на имотния пазар ще имате възможност да се включите, а не да я изтървете.

5.Създали сте си фонд за спешни нужди

Парите които сте заделили за вашето самоучастие или първоначална вноска не трябва да представляват всичките ви спестени пари. Важно е да имате и средства тип „фонд за спешни нужди“. Това ще ви даде спокойствието, че в случай че нещо се случи, било то с работното място или пък поради друга причина временно останете без доходи, имотът ви ще е защитен и няма да бъде отнет от банката.

Това е част от правилният контрол на финансите, когато бюджетът ви е реалистичен, не заделяте прекалено голяма част от дохода си за вноската по ипотечният кредит, не планирате други големи разходи в следващите години (примерно плащане на обучението на децата в чужбина, закупуване на скъп нов автомобил и т.н.) и имате предвидени резервни средства.