DuckDuckGo – търсачката, която не те следи!

1
162
Добави коментар
userado1
userado1

Picture: Internet

Мина известно време откакто пробвам търсачката на DuckDuckGo и мога да кажа, че съм абсолютно доволен от страна на качество на продукта. Даже бих казал предлага, това, което и технологичният гигант не предоставя, а именно поверителност, анонимно търсене без реклами, търсене за специфичен регион, промяна на темата, пълно персонализиране според вкуса ви и анонимно запаметяване на направените настройки и промени.

Да, браузър, който цени и уважава вашата свобода, поверителност и анонимност. Браузър, който не ви продава като продукт/стока на трети лица. Това е основната черта, който DuckDuckGo се отличава от Google Search Engine и останалите. Всъщност идеологията и мисията между DuckDuckGo и останалите компании е напълно различна, но имат обща страна – търсене.

Сега някои ще кажат „пфф, тоя пък, баси хейтъра, мрази технологичните гиганти, а това е поредният черен PR“, не аз не съм хейтър приятели, правя го защото аз не съм продукт/стока или средство за изкарване на пари, използван от компании като Google, Bing, Yahoo, Yandex и т.н. Искам да отворите очи и да се събудите от съня, в който сте, поне повечето от нас са все още в него.

Относно това как големите корпорации като тези, изброени по-горе ви продават, ще отговоря веднага. Те ви използват като стока/продукт за изкарване на пари, а как точно го правят? Продават ви реклами!

Ще кажете „Е, добре де, какво има в това?“, има много неща. Всъщност те не ви продават само реклама, а събират също и информация и данни за вас. Тези данни могат да бъдат под формата на местоположение, IP адрес, информация за компютърната ви конфигурация (операционна система, използван браузър, характеристика на хардуера), търсени думи и фрази.

Да, всяка дума и буква, която търсите се записва в сървърите на въпросната компания. След като всичко това премине успешно, вашите данни, абсолютно всичко се предоставя на рекламодателите за да ви бъдат показвани, колкото е възможно все по-добри таргетирани реклами, демек на прост език, реклами, които ще харесате.

Изненадахте се нали? И аз така, когато го чух за пръв път. Може би се чудехте, как точно търсачките знаят какво харесвате и как ви показват правилни резултати при търсенето. Е, сега вече знаете. Точно тук идва ред да спомена за спецификацията на търсачката DuckDuckGo.

За разлика от другите търсачки DuckDuckGo, не събира информация за вас, освен това оставате напълно анонимни, абсолютно нулева информация за вас, даже няма и реклами. Е, какво още? Има и още! Както споменах вече, търсачката подлежи и на промяна според индивидулният вкус. Не свърши!

Търсачката разполага и със скрит уеб адрес, чрез, който може да останете 100% анонимни и непроследими. Достатъчно е да посетите DuckDuckGo .onion version чрез Tor Browser.

Ако сте от тези, които са против продаването на личните им данни, държите на вашата анонимност и поверителност, считам, че ще направите правилният избор!

Скъпи гости, редовни и верни читатели, това беше от мен. До-скоро и довиждане в бъдещи публикации!