6 причини защо трябва да започнете джогинг?

1
269
Добави коментар
userado1
userado1

 
Снимка: Pixabay

Предполагам, че всеки е чувал тази дума и знае какво представлява, но все пак да повторим и за тези, които са на задните редове. Това е най-естественият спорт на земята – бягането. Великолепен начин да се разтовариш след дълъг и стресиращ ден и не само. Ползите от този спорт са доказани от редица изследвания и учени, но за въведението на джогинга ще говорим в друга тема.

Като активен бегач изброих само няколко от ползите, които получавате при/след бягане. Вижте дали ще ви харесат:

1. Насаме с мислите и комуникация с тялото.

Един от най-добрите начини да минете в дълбок контакт с тялото си, е да му заповядате да прави трудни неща.

Сега някои ще кажат „как така, човек може ли да говори със тялото си?“.

Ами да, може. Ако не ми вярвате попитайте един опитен спортист.

Обикновено при начинаещите бегачи тялото се изморява след 30 мин. оттам нататък контрола е изцяло във ваши ръце. Дали ще издържите по-нататък е въпрос на психическа подготовка и концентрация, а това от своя страна изисква общуване с тялото. Сега някои ще кажат… „да, но нали трябва да си подготвен и физически?!“.

Прави сте, но човешкото тяло е по-издръжливо и мощно отколкото си мислете. То разполага с скрити сили, но можете да ги активирате само и единствено, ако успеете да минете в комуникация с него.

Понякога тези скрити сили се активират автоматично и при природни бедствия или пък когато сте подставени под заплаха.

2. Релаксация

Чувството, което те обзема след една натоварваща тренировка е страхотна. Усещането е все едно си стоял един час в сауна в комбинация с масаж. Усещаш как тази цяла ръжда в тялото вече я няма. Всички стави и съединения са смазани и готови за следващото предизвикателство, но разбира се тук контузиите не ги броим.

3. Здрав дух здраво тяло.

Мисля, че описанието говори само за себе си. Спортът е лечител на много болести и в същото време подпомага имунната система. Ако сравним един нормален човек със един спортист, то при нормалния човек следите от болести ще са повече. Да, спортът е най-добрата медицина!

4. Безопасност.

Бягането е най-естествения безопасен спорт на земята, чрез който може да изградите хубаво и секси тяло. Освен това, когато бягате вие използвате всички мускулни групи, за разлика от други видове спорт.

5. Колкото повече, толкова повече.

Тук искам да ви предупредя, че бягането води до пристрастяване и е трудно да се откажете след това. Със всяка поставена цел и всеки покорен връх, ще се стремите да отивате все по-далече, по-бързо и по-силно. Това е така заради вашият интелект. Самите ние сме изградени за големи предизвикателства и колкото по-добри ставаме в едно нещо, още толкова еволюция търсим.

6. Победа

Всеки уважаващ себе си спортист има приоритетна цел в своята кариера – победата! За всеки тя е различна. За някои това е първо място в подиума придружен с медал, а за други личното развитие в спорта и постигане на целите е най-важно.

Без значение какво целите, победата над това, дава неописуемо чувство.

Е, трогнах ли ви? 🙂

Статията е създадена със съдействието на AdoBiz.